play

Joulunviettoa amerikkalaisittain – Joulupukilla on Amerikassa pitkät perinteet

Cris Holtonin mukaan joulunvietto alkaa olla Suomessa yhtä kaupallinen kuin Amerikassa.

Cris Holtonin mukaan joulunvietto alkaa olla Suomessa yhtä kaupallinen kuin Amerikassa. Kuva: Tuire Haverinen

Yrjö Nevalainen

Suomalaiseen jouluun kuuluu eittämättä tiettyjä jokaiselle tuttuja tapoja, joiden merkeissä joulua vietetään. Tällaisia ovat muun muassa joulusauna, jouluruoat ja -juomat, kirkossa käynti, joulupukin vierailu, tapanin ajelut ja niin edelleen.

Lähes kaikissa maissa vietetään joulua, joskin hieman erilaisin menoin kuin täällä Suomessa. Seuraavassa tutkailemme joulun viettoa Amerikassa - maassa, jonne monet joulun perinteet ovat tulleet maahan muuttaneiden siirtolaisten mukana.

Haastateltavaksemme valitsimme Nurmeksen evankelisella opistolla opettajana toimivan Cris Holtonin, joka on ehtinyt viettää monia jouluja kotimaassaan ennen Suomeen muuttoaan.

- Kotoisin olen Chigagosta, kaupungista, jonka keskustassa asuu kolme miljoonaa ja koko alueella kahdeksan miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen kerran kävin Suomessa 29 vuotta sitten vaihto-oppilaana, ja siitä alkoi kiinnostukseni Suomeen. Vuonna 1980 tulin Nurmeksen evankeliselle opistolle, ja koska pidin täällä työstäni, olen jäänyt tänne töihin, vaikka asunkin Helsingissä, Holton kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esi-isien joulutavat

- Meidän joulutavat oikeastaan tulevat sieltä, mistä meidän esi-isämme ovat tulleet. Minun toiset isovanhemmat ovat tulleet Saksasta, joten meillä oli jouluaattona iso joulukuusi, saksalaiset joulunviettotavat ja ruoat ja joulupukki tuli. Toiset isovanhempani ovat tulleet Englannista ja vietimme jouluaamun heidän luonaan kaikki lahjat ja muut ja englantilaiset ruoat ja laulut. Joulu oli siten aika värikäs ja kirjava, Cris Holton kertoo.

Amerikan joulupukilla on pitkät perinteet, sillä eräs teologi keksi lapsilleen joulukertomuksen vuonna 1822, ja tästä tarinasta juontaa juurensa Amerikassa kaikkien lasten tuntema Joulupukki. Tarinasta tehtiin nimittäin kirja, jonka vanha nimi on A Visit of St. Nicholas ja uudempi lisä tähän The Night before Christmas.

Ennen uuden Joulupukin syntymää St. Nicholas -pukki oli saksalaisen perinteen mukaisesti laiha ja vihainen, joka toi lapsille hiiltä. Uudempi pukki taas oli lihavahko, iloinen ja tuli kahdeksan poron vetämällä pulkalla lahjojen kanssa. Pukki tulee yöllä savupiipusta ja jättää jokaisen lahjat joulusukkaan, joka ripustetaan yleensä takan edustalle. Sukka on tavallisesti itse tehty ja siihen on kirjailtu oma nimi, jotta pukki tietää, mihin panna lahjansa. Traditionaalisten kahdeksan poron lisäksi vetohommiin tullut Petteri Punakuono on iältään vasta 40-50 vuotta vanha.

Keskiyön messu

Joulukirkkoon mennään jouluaattona kymmenen aikaan illalla, ja tilaisuus päättyy puolilta öin. Suomalaista tapaa viedä kynttilöitä haudoille ei Amerikassa ole, koska usein hautapaikat ovat kaukana jälkeenjääneiden sukulaisten asuinpaikoista. Jouluaatto on Valloissa lähes tavallinen arkipäivä ja kaupatkin ovat auki kolmeen. Joulupäivä vietetään, mutta tapaninpäivää ei, vaikka Englannissa sitä vietetään. Näin ollen jouluaika on Amerikassa lyhyempi kuin Suomessa.

Joulukuusi kuuluu joulunviettoon, mutta se tuodaan pari viikkoa ennen joulua sisään. Kuusena käytetään paljon muovikuusta, mikä tapa juontunee alun perin paloturvallisista näkökohdista.

- Kotona meillä oli aina oma luonnonkuusi tai sitten ostimme luonnonkuusen. Me teimme myös itse pitkän perinteen myötä joulukuusen koristeet käsin. Olen saanut sellaisen käsityksen, että tämä edellä kertomani muovikulttuuri on menossa ohi Amerikassa ja ensiset, traditionaaliset joulunviettotavat ovat tulossa takaisin oikeine kuusineen, Cris Holton kertoo.

Lunta ja pakkasta

Chigagon ilmasto on joulun aikoihin aika tavalla Helsingin ilmaston kaltainen, joskin paljon valoisampi. Pakkasta on tavallisesti 10-15 astetta ja joulu on myös tavallisesti valkoinen.

- Jouluna ei käydä tavallisesti vierailuilla, mutta meidän perheessä oli usein viettämässä joulua sellaisia ihmisisä, jotka muuten olisivat joutuneet olemaan jouluajan yksin kotonaan. Amerikassa minä tavallisesti panostin liikaa jouluun ja sen valmisteluihin, mutta täällä Suomessa olen oppinut viettämään sitä kiireettömämmin. Joululahjaksi toivon itselleni rauhallista joulua ja se onkin tulossa, sillä en yritä liikoja, Cris Holton kertoo.

Kaupallisuuksista

Onko joulu sitten Valloissa kaupallisempi kuin Suomessa?

- Kyllä joulunvietto alkaa olla Suomessa yhtä kaupallinen kuin Amerikassakin. Ainakaan meidän perhe ei silloin ostellut enempää lahjoja kuin Suomessa, eikä lahjat olleet hinnaltaan kalliita, Cris Holton kertoo.

Mitä jouluisia tapoja sitten voitaisiin ajatella vaihdettavaksi maittemme välillä?

- Suomesta voisi hyvin viedä joulusaunan ja haudoilla käyntitavan Amerikkaan, ja vastaavasti sieltä tuoda hieman iloisempaa ilmettä ja keveyttä suomalaiseen tapaan viettää aaton jälkeen joulupyhiä.

Ylä-Karjala julkaisee joulun aikana verkkolehdessä Yrjö "Yntti" Nevalaisen vanhoja joulunviettojuttuja. Tämä juttu on julkaistu 24.12.1988.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta