play

Pielisen talvi 2023: Kimppakyydillä vaikka Puukariin – Matkailukohteisiin pääsyä halutaan helpottaa maakunnassa

Anni Korhonen pitää kimppakyytihanketta tervetulleena matkailun kehittämishankkeena.

Anni Korhonen pitää kimppakyytihanketta tervetulleena matkailun kehittämishankkeena. Kuva: Henri Jokela

Henri Jokela

Pohjois-Karjalan matkakohteiden saavutettavuus ilman omaa autoa ei ole kovin helppoa. Junalla ja linja-autolla pääsee usein vain tiettyyn pisteeseen saakka.

Matkailukohteiden saavutettavuutta pyritäänkin nyt parantamaan Kimppakyydillä Karjalan kunnaille -hankkeella vastuullista matkailua unohtamatta. Hanketta vetää Pohjois-Karjalan matkailuyhdistys.

Hankkeen kohdealueita ovat Pohjois-Karjalan kansallispuistot Koli, Kolovesi, Patvinsuo ja Petkeljärvi sekä harvaan asutulla maaseudulla sijaitsevat matkailuyritykset.

– Kyse on siis siitä, miten meidän upeisiin luontokohteisiin ja -yrityksiin pääsisi helpommin. Vastuullista matkailua on tärkeää edistää ja kehittää, sanoo hankkeen projektipäällikkö Marja Tiittanen.

Kimppakyytihankkeessa kehitetään matkailijoiden tarpeisiin suunnattua Reissukyyti-palvelua, joka perustuu kimppakyyti-sovelluksiin. Reissukyyti-sovelluksesta löytyy esimerkiksi majoituspalvelun tarjoajia ja Metsähallituksen luontokohteita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Kyydin aikana voi jutella paikallisista asioista ja elämänmenosta.
Marja Tiittanen

Palvelussa näkyvät myös julkiset liikenneyhteydet ja taksit. Reissukyyti-alustan kehittämisestä vastaa Coreorient oy.

– Esimerkiksi Joensuun ja Nurmeksen väliä säännöllisesti ajava voi nähdä, että junassa on matkustaja, joka tarvitsee jatkokyydin, että otanpa hänet kyytiin. Sovelluksesta voi nähdä reissukyydin tarjoajia tai kyydin tarvitsijoita. Sovellus myös laskee polttoainekustannukset, Tiittanen esittelee.

Tiittanen kertoo, että koska kyse ei ole kaupallisesta henkilökuljetuksesta, verottaja ei katso polttoainekustannusten saamista tuloksi yksityishenkilöiden kohdalla.

Paikalliset mukaan

Vastuulliseen matkailuun kuuluu luonnollisesti ympäristöpäästöjen minimoiminen, mutta Marja Tiittanen nostaa esiin myös vuorovaikutuksen paikallisten ja matkailijoiden välillä ja sen, miten paikalliset ihmiset voivat osallistua oman paikkakuntansa matkailun kehittämiseen.

– Paikallinen voi tarjota matkailijalle kyydin ja kyydin aikana voi jutella paikallisista asioista ja elämänmenosta. Samalla matkailija voi saada tietoja tapahtumista ja paikoista, joista ei välttämättä löytäisi muuten tietoa. Toisaalta paikalliset pääsevät kuulemaan matkailijoiden näkemyksiä omasta paikkakunnastaan, Tiittanen sanoo.

Hanke on vielä pilottivaiheessa, mutta tavoitteena on tehdä Reissukyydistä valtakunnallinen palvelu. Ylä-Karjalasta kokeilussa ovat mukana Puukarin Pysäkki, Männikkölän Pirtti ja Äksyt Ämmät.

Tavoitteena on saada sovellus testikäyttöön viimeistään kesäksi.

– Testiyrittäjät ovat tärkeitä palautteen kannalta, ja uusia testiyrittäjiä mahtuu mukaan vielä helmikuun aikana. Tärkeää olisi saada myös paikalliset ihmiset rohkaistumaan ja innostumaan tarjoamaan kyytejä, Tiittanen sanoo.

Hienoa, että etsitään ratkaisuja saavutettavuuden ongelmiin
Anni Korhonen

Hän pitääkin Pohjois-Karjalaa on oivallisena testialustana hankkeelle.

– Täällä ihmiset ovat sosiaalisia ja avoimia. Ei jäädä tuppisuiksi, Tiittanen naurahtaa.

Vastaus huutoon

Kajaanintien varrella sijaitsevan Puukarin Pysäkin yrittäjä Anni Korhonen on iloinen uudesta hankkeesta.

– Se on vastaus Suomen harvaan asuttujen seutujen huutoon, ja näin yrittäjän näkökulmasta on hienoa, että etsitään ratkaisuja saavutettavuuden ongelmiin, Korhonen sanoo.

Korhonen kertoo, että vaikka Kajaanintiellä on linja-autoliikennettä, vuoroja on koronan jälkeen kulkenut harvemmin. Hän toteaakin, että julkisen liikenteen käyttöä ei ole tehty kotimaassa erityisen helpoksi matkailun kannalta.

Kimppakyydillä Karjalan kunnaille -hanke voisi Korhosen mielestä hyödyttää matkailijoiden ja yrittäjien lisäksi paikallisia asukkaita.

– Palvelu olisi myös täällä asuville hyvä, sillä kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta auton käyttöön. Se luo myös vaihtoehdon pienentää kulkemisen kustannuksia, Korhonen pohtii.

Juttu on osa Ylä-Karjalan ja Lieksan Lehden yhteistä Pielisen talvi -lehteä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta