play

Mediatiimi sai kaksi yläkouluikäistä vahvistusta – Edelliseltä kaudelta jatkavat Valtteri Pyykönen, Sonja Olifirenko ja Elina Siitonen

Iida Kuittinen ja Matias Siira ovat yläkoulun vahvistus Mediatiimissä.

Iida Kuittinen ja Matias Siira ovat yläkoulun vahvistus Mediatiimissä. Kuva: Emma Korhonen

Tuire Haverinen

Tänä syksynä Mediatiimissä aloittaa kaksi uutta nuorta toimittajaa, 9. luokkaa käyvä Iida Kuittinen ja 7. luokan aloittanut Matias Siira. Lisäksi Mediatiimissä jatkaa toimittajana lukiolainen Valtteri Pyykönen sekä sarjakuvan piirtäjinä Sonja Olifirenko ja Elina Siitonen.

Sekä Kuittisella että Siiralla on kummallakin hieman jonkinlaista käsitystä siitä, mitä tiedossa on. Kuittisella varsinkin, sillä hän oli kesällä kaksi viikkoa Ylä-Karjalassa kesätyöseteliläisenä. Kesätyön kautta Kuittinen myös kuuli Mediatiimistä ja ajatteli kokeilla, millaista työ on.

– Kesätöissä oli ihan mukavaa. Pääsi tekemään juttuja ja itsekin vaikuttamaan siihen, mitä tekee. Joskus saattoi mennä aikaa siihen, kun piti lähteä etsimään ihmisiä, jotka suostuvat haastatteluun. Kaikki eivät olleet niin ystävällismielisiä, Kuittinen kertoo.

Siira taas on toiminut kesällä Nurmeksen kaupungin kesäsomettajana. Lisäksi hänellä on 4H-yritys Kuvaus ja media Siira, joten kameran käyttö on jo tuttua puuhaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Olin kuullut Mediatiimistä kaksi vuotta sitten Nuokkarilla ja sain jo silloin idean hakea. Nyt näin 4H-yhdistyksen sivuilla, että haku on auki, ja hain. Tässä pääsee kirjoittamaan juttuja ja haastattelemaan ihmisiä, mistä tykkään, ja tekemään juttuja omallakin tyylillä, Siira sanoo.

Mediatiimi
  • Mediatiimi on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteinen nuorten toimittajien ryhmä.

  • Nuorten tekemiä juttuja ja sarjakuvia julkaistaan kouluvuoden aikana kuukausittain Nuorten posti -nimisellä sivulla Ylä-Karjalassa. Jutut julkaistaan myös Ylä-Karjalan verkossa avoimena kaikille.

  • Tarkoituksena on, että nuoret kirjoittavat nuoria kiinnostavista aiheista ja nostavat esiin nuoria koskettavia, ajankohtaisia asioita.

  • Juttu- ja sarjakuva-aiheita mietitään yhdessä Ylä-Karjalan toimituksen kanssa, mutta tavoitteena on, että aiheet tulevat nuorilta itseltään.

  • Nuoret hoitavat jutut alusta loppuun itse eli keksivät kysymykset, tekevät haastattelut, kuvaavat ja kirjoittavat jutut.

  • Tämän syksyn ensimmäinen Nuorten posti -sivu julkaistaan syyskuussa.

  • Syyskaudella juttuaiheissa on tarkoitus käsitellä metsästystä, lukion uusia tiloja, tanssia ja kouluinnostusta.

Mediatiimin ideana on, että nuoret kirjoittavat nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista. Kuittinen ja Siira pitävät ajatusta hyvänä.

– Vaikuttaa kivalta, että nuoret pääsevät myös kirjoittamaan lehtijuttuja, kirjoittamaan samanikäisten näkökulmaa ja vaikuttamaan, Siira toteaa.

Tanssi harrastuksena

Mediatiimissä toimimisen lisäksi sekä Matias Siira että Iida Kuittinen ovat hyvin aktiivisia harrastajia. Yhteisenä harrastuksena heillä on tanssiminen Nurmeksen Seppojen tanssijaostossa. Kuittinen tanssii nykytanssia tällä hetkellä, mutta myös baletti ja jazz ovat hänelle tuttuja. Siira taas tanssii street-tanssia.

– Olen tanssinut ihan pienestä pitäen. Siinä tulee yhteisöllisyyttä, kun kaverit on siellä, ja hyötyliikuntaa, Siira sanoo.

– Tulee hyvä mieli, kun saa tanssia muiden kanssa, Kuittinen jatkaa.

Viime syksynä Kuittinen aloitti metsästyksen yhdessä isän kanssa. Saaliiksi on tullut lähinnä lintuja. Lisäksi hän maalaa, piirtää ja soittaa sähkökitaraa.

– Sähkökitaran soitonkin aloitin viime syksynä musiikkiopistossa. Piirtäminen on vapaa-ajan harrastus, joskus teen realistisia piirroksia, joskus piirroshahmoja.

Suosittelenkin kovasti harkitsemaan Mediatiimiin liittymistä, jos edes vähän kiinnostaa.
Valtteri Pyykönen

Siiran saattaa osa muistaa Höljäkän kesäteatterin lavalta, jossa hän esitti kesällä Vaahteramäen Eemeli -näytelmän pääosaa Eemeliä. Myös geokätköily kuuluu hänen harrastuksiinsa.

– Olin nyt toista kesää mukana Höljäkän kesäteatterissa.

Tulevaisuuden suunnitelmista Kuittinen ja Siira eivät osaa vielä sanoa, viekö tie kohti journalistista uraa vai jonnekin muualle. Kuittinen harkitsee lukioon hakemista ensi keväänä.

– Minua kiinnostaa enemmän dronekuvaus tai joku it-ala, mutta siinäkin voisi olla journalistisia piirteitä, Siira sanoo.

Kannattaa hakea

Valtteri Pyykönen aloittaa Mediatiimissä toista kauttaan. Hän kertoo tykänneensä työstä ja pitävänsä lehtijuttujen tekemistä mukavana hommana.

– Mielestäni on kiva nähdä valmis lopputulos, kun sen on suunnitellut ihan itse alusta loppuun. Ennen kirjoittamista tapahtuu jo paljon taustatöitä, kuten aiheen päättäminen, haastattelun suunnitteleminen ja haastattelun tekeminen. Vasta sitten voi aloittaa kunnolla itse lehtijutun luomisen, hän kertoo.

Pyykösen mukaan lehtijutun tekeminen on ollut hyvää prosessikirjoittamisen harjoittelemista, josta on hyötyä sekä lukion äidinkielen kursseilla että muissa oppiaineissa, joissa kirjoitetaan usein esseevastauksia.

– Nämä seikat ovatkin saaneet jatkamaan. Lisäksi opiskelijana jonkinlaisen taskurahan saaminen on saanut jatkamaan. Tämä on myös hyödyllinen työkokemus tulevaisuutta ajatellen. Suosittelenkin kovasti harkitsemaan Mediatiimiin liittymistä, jos edes vähän kiinnostaa.

Sonja Olifirenko ja Elina Siitonen ovat vastanneet nuorten sivun sarjakuvista jo syksystä 2020 lähtien.

– Sarjakuvan piirtäjänä on ainakin ollut todella rentoa ja aika vapaat kädet. Plussaa siitä, että töitä pystyy tekemään myös etänä, Olifirenko sanoo.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta