Julkaistu    |  Päivitetty 
Suomen maatalousmuseo Sarka

Metsästyskausi alkaa

Metsäkanalintujen pyyntiin rakennettu perinteinen linnunloukas Niilo Valonen / Ulvilan kotiseutuyhdistys / Satakunnan museon kokoelmat Metsäkanalintujen pyyntiin rakennettu perinteinen linnunloukas

Pyhän Ristin päivä 14.9. (Syysristi)

 Suomalaisessa kansanperinteessä vietetään kahta erillistä Ristin päivää. Niistä toinen sijoittuu keväälle (3.5.) ja toinen syksylle (14.9.).  Keväinen Pyhä Risti perustui läntisen kirkon perinteeseen ja syksyinen enempi itäisen kirkon. Keväinen Ristin päivä oli oikeastaan Ristin löytymisen ja syksyinen Ristin ylentämisen juhla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Risti viittaa Jeesuksen ristiin, jonka Pyhä Helena löysi. Löytöpaikalle rakennettiin Pyhän haudan kirkko, ja se vihittiin käyttöön 13.9.335. Vihkimistä seuraava päivä julistettiin juhlapäiväksi, ja sen perintönä vietetään syksyistä Pyhän Ristin päivää. Tapa on yhteinen sekä läntisessä että itäisessä kirkossa.

Uskonnollisesti Ristin päivä ei ollut suurimpia juhlia, ja niin ennen muuta läntisestä kirkosta päivä alkoi hävitä jo varhain. Virsikirjan kalenterissa päivä oli merkittynä vuoteen 1864. Keväinen Ristin päivä jäi kalenterista vuonna 1928.

Maaseudun elämässä Pyhän Ristin päivä oli myös merkityksellinen. ”Ristiltä nauris kuophan, härkä aithan, kala karhin ja peura kynthen.” Pohjois-Suomessa lihaporot teurastettiin ja lähdettiin kutuun kokoontuvien muikkuparvien pyyntiin. Muikku oli osassa maata hyvin tärkeä pyyntikala.

Ristin päivään mennessä kanalinnut olivat kehittyneet lentäviksi ja osassa maata päivää pidettiin metsästyksen alkamispäivänä. Nykyään metsäkanalintujen metsästys alkaa 10. syyskuuta, joten hyvin lähellä perinteistä Ristin päivää ollaan.

 

Vanhassa maataloudessa lehmät lypsivät vain laidunkauden ajan, joten Ristin päivä liittyy myös tähän. Sanottiin, että maitoa oli yleisesti saatavissa rististä ristiin eli kevätrististä syysristiin.

Kommentoi