Julkaistu 
Suomen maatalousmuseo Sarka

Erkin päivänä käki kukkuu ja hauki kutee

Erkin päivä oli yksi kevään merkkipäivistä. Lampaat pääsivät silloin talviturkeistaan. Suomen maatalousmuseo Sarka Erkin päivä oli yksi kevään merkkipäivistä. Lampaat pääsivät silloin talviturkeistaan.

Erkin päivä 18.5.

Keskiajalla Etelä- ja Länsi-Suomessa karja laskettiin metsälaitumille Erkin päivänä 18.5. Alkukevään karja oli keleistä riippuen saanut kulkea kylän vainioilla, mutta Erkkinä paimen otti karjan ja vei sen metsään. Pyhimykseksi sittemmin julistettu Ruotsin kuningas Erik kuoli 18.5. 1160 miekanpistoon. Keskiaikaisten kirkkojen seinämaalauksissa ja maallisemmissa kalenterisauvoissa Erikin tunnus onkin juuri pitkä miekka. Suomalaiset talonpojat ymmärsivät miekkakuvan aidakseksi tai veräjänriu’uksi, koska Erkin päivänä veräjät olivat ahkerassa käytössä. ”Erkki risun veräjään vetää”.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Vanha kansa odotti kesän alkavan Erkkinä, käki alkoi kukkua aholla ja pääskyt lennellä navetan tienoilla: ”Käki Erkin kainalos, pääskynen pivon pohjas”.  Käestä sanottin myös, että: ”Jos ei Erkkinä käkeä, niin ei leikkisää leikkuuväkeä” tarkoittaen katovuoden tuloa. Käen aloittaessa kukuntansa oli tärkeää tarkkailla luonnon tilaa: ”Käki kukkuu hallaa hankeen, leipää lehteen”.

Aikaista kevään tuloa pidettiin suotuisana: ”Jos Erkki tulee kukka kädessä, tulee Jaakko (25.7.) kakku kainalossa”. Myös sammakon poikaset kiinnostivat Erkin päivänä: ”Jos sammakonpoika Erkkinä elää, niin ruis Jaakkona helää”. Sammakonpoikasten kuoriutuminen ilmaisi viljan tuuleentumisen ajankohdan.

Vanha kansa varoitteli, ettei sää saanut enemmälti lämmetä ennen Erkin päivää. ”Kelmi sen kesän nimi, joka ennen Erkin päivää” tai vaikkapa ”Jos sika ennen Erkkiä rapakossa kylpee, niin vielä se lättiinsä vinkuu”. Ilmojen piti lämmetä vasta Erkin päivästä, silloin kesästä tuli suotuisa.

Koska Erkinpäivän jälkeen odotettiin säiden lämpenevän, oli tapana keriä lampaat juuri silloin. Kalamiehet olivat tohkeissaan, koska hauen kutu oli käsillä ja muutkin kalat olivat liikkeellä ja kävivät pyydyksiin. Vihdissä sanottiin, että ”Särki sorsalta kysyy, vieläkö Erkki elää, verkkojansa laskee”.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...