Julkaistu 
Tuire Leppänen

Porokylän liike-elämä kukoisti 1960-luvulla

 Ilmakuva Porokylän ja meijerin alueesta vuodelta 1958. Nurmeksen museo Ilmakuva Porokylän ja meijerin alueesta vuodelta 1958.

Porokylässä elettiin 1950–1960-lukujen vaihteessa nousukautta. Katukuvaan nousi useita uusia liikerakennuksia.

– Meidän liikkeemme rakennettiin vuonna 1962, ja tuonne parkkipaikalle, nykyistä Osuuspankkia vastapäätä, tuli Pyykösen rakennus. Pyykösen rouvalla oli siinä tekstiililiike, ja rakennuksessa oli myös kampaaja ja yläkerrassa asuntoja, kertoo E. Saastamoisen entinen yrittäjä Urpo Saastamoinen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäksi Porokylän S-marketin parkkipaikalle nousi Shell-huoltoasema, ja Porokylänkadun ja Kynsiniemenkadun kulmaukseen rakennettiin Raja-Karjalan Osuusliike vuonna 1958.

– Nousu oli kovempaa Porokylässä kuin herrojen kauppalassa, minkä takia mekin perustimme nykyisen liikkeen tänne. Maalaiskunnassa oli enemmän väestöä ja liikennettä oli enemmän. Porokylässä oli myös meijeri ja Osuuspankki, joita kauppalassa ei ollut ollenkaan, Saastamoinen sanoo.

Maalausliike Yrjö Pelkosta pyörittänyt Yrjö Pelkonen on hieman epäröivämpi ja toteaa, että on vaikea sanoa, oliko Porokylä niin paljon kauppalaa edellä. Kyllä kauppalassakin rakennettiin uutta.

– Porokylässä rakennettiin paljon 1960-luvulla, mutta buumi alkoi vasta 1970-luvulla ja jatkui lamaan asti, hän sanoo.

Pelkosen ja Saastamoisen muistelujen perusteella Porokylän katukuva on muuttunut paljon 1960-luvulta. Moni sen aikainen rakennus on hävinnyt. Esimerkiksi K-raudan tontilla olleet Joonas Tirkkosen liike ja Kettusen kauppa ovat hävinneet. Myöskään Elsa Pitkäsen pitämää kukka- ja hautausliikettä ei enää ole olemassa.

– Liike oli lähellä nykyistä Tiaisen kukkakauppaa. Kukkakaupan tilalla oli silloin kansankahvila, Pelkonen kertoo.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...