Julkaistu 
Tuire Haverinen

Syrjäseudusta matkailun kärkikohteeksi

Matkailun edistämiseksi saatiin hullujakin ideoita. 1980-luvulla Pohjois-Karjalassa kehiteltiin omaa rahaa, Pohjois-Karjalan taaleria, jota turistit olisivat voineet käyttää alueella. Matti Turusen arkisto Matkailun edistämiseksi saatiin hullujakin ideoita. 1980-luvulla Pohjois-Karjalassa kehiteltiin omaa rahaa, Pohjois-Karjalan taaleria, jota turistit olisivat voineet käyttää alueella.

Ajatus Nurmeksen kehittämisestä matkailukaupungiksi heräsi 1970-luvun alussa. Matkailukaupungin esisuunnitelma syntyi maaliskuussa 1974. Suunnitelmassa oli mukana neljä eri kehitettävää aluetta. Pääalueena oli keskustaajama, jonka ohella muita tärkeitä elementtejä olivat Mujejärven erämaa-alue, Jurtti ja Pielinen.

Tavoitteena oli muodostaa kaikkiaan 2 500 vuodepaikkaa, mikä johti muun muassa Hyvärilän leirintäalueen rakentamiseen vuonna 1975. Myöhemmin esitettiin myös Linnanmäen tyyppisen huvipuiston rakentamista Nurmekseen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

1980-luvulla matkailukaupunkia kehitettiin ja markkinoitiin jo innolla. Samalla oli aloitettu yhteistyötä naapurikuntien ja koko Pohjois-Karjalan kesken. Loma-Nurmes oy:n silloinen toimitusjohtaja Matti Linnoila kuvailee aikaa valtavaksi toiminnan ajaksi ja toimintaa innokkaaksi ja luovaksi.

– Oli päästy siihen vaiheeseen, että markkinoinnista vastaavat olivat ymmärtäneet yhteistyön välttämättömyyden. Meillä oli PYM eli Pielisen yhteismarkkinointi, jossa olivat mukana Nurmes, Lieksa ja Koli. Pidimme äänekkäitä ja pitkiä kokouksia. Lisäksi koko maakunnan kesken yhteistyö oli hyvää, hän kertoo.

Suurin syy matkailun nousuun Nurmeksessa oli Bomba-talo. Taloa kävi katsomassa vuosittain satojatuhansia matkailijoita, ja se nousi valtakunnallisestikin matkailun kärkisijoille.

– Bomba oli veturina koko Pohjois-Karjalan matkailulle. Tänne tuli bussilasteittain ihmisiä Bomban takia, Linnoila toteaa.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...