Julkaistu 
Risto Kuittinen

Valtimolla tehtiin harvinaislaatuinen vetoomus sisällisodan alla

Kuntakokouksen pöytäkirja kirjattiin vielä vuonna 1918 kauniisti kaunokirjoituksella. Risto Kuittinen Kuntakokouksen pöytäkirja kirjattiin vielä vuonna 1918 kauniisti kaunokirjoituksella.

Hieman yli sata vuotta sitten Valtimon kuntakokous kokosi valtimolaiset yhteiseen rauhanvetoomukseen. Vetoomuksella pyrittiin takaamaan rauha jo noin kahdeksan vuotta toimineessa kunnassa ja samalla vedottiin koko Suomeen sisällissodan välttämiseksi. Kuntakokouksen pöytäkirjan allekirjoitti 66 miestä 21. tammikuuta 1918.

Rauhanvetoomuksia tai -sopimuksia tehtiin muissakin kunnissa, mutta vaihtelevalla menestyksellä. Itä-Suomen yliopiston erikoistutkija Ismo Björn toteaa, että sopimuksista on haluttu monesti vaieta, koska sellaisten asiakirjojen olemassaolo ei voittaneelle valkoisten puolelle sopinut. Siitä on myös merkkinä Valtimon vetoomuksesta jälkikäteen poistetut kolme nimeä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Historiantutkija Kimmo Kontio kertoo, että rauhansopimuksia tehtiin eri puolilla Suomea noin 30 kappaletta ennen sotaa, mutta kokonaiskuva sopimusten pitävyydestä on vielä selvittämättä.

– Sopimuksia tehtiin sen verran useassa paikassa, ettei ilmiötä voi pitää poikkeuksellisena. Sopimusten syyt vaihtelivat. Toisaalta oli halua rauhaan, mutta toisaalta sopimuksilla oli taktinen puolensa, kun kummallakaan osapuolella ei ollut vielä aseita, Kontio sanoo.

Kontion mukaan sopimuksilla pystyttiin välttämään sotatoimia paikallisesti, mutta sopimuksetkaan eivät pystyneet pelastamaan vangitsemisilta tai teloituksilta.

– Sisällissodan logiikka ei suvainnut puolueettomia tai pasifisteja. Puolueettomat luettiin herkästi vastapuolen kannattajiksi, oltiinpa valkoisella tai punaisella alueella, Kontio kuvailee.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Minulla on aina ollut useita mielenkiinnonkohteita. Teatteri, lukeminen, kielet, kirjoittaminen ja ruoanlaitto, muutaman mainitakseni. Kuullessani uud...
Minusta jokaisen pitäisi edes joskus viettää ihan oikeaa lomaa. Ei siis niin, että on suunnitellut viikon täyteen grillijuhlia, veneretkiä ja mökkioly...
Olisi hienoa, jos kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden nurmeslaisten määrä ennustaisi myös lopullista äänestysvilkkautta, Nurmes kun on takavuosina ...