Julkaistu 
Mariaanne Haverinen

Pöpöläntien nimen taustalla saattaa olla kummitus – myös muita selityksiä löytyy

Pöpöläntien nimelle löytyy monta selitystä. Marianne Haverinen Pöpöläntien nimelle löytyy monta selitystä.

Nykyisen Hyvärilän asuinalueen pääkadun nimi Pöpöläntie herättää kummastusta. Alun perin nimi oli paikallaan, sillä koko asuinaluetta kutsuttiin Pöpöläksi. Siellä asui sahan työntekijöitä tiiviissä asuinyhteisössä.

Useasta lähteestä kuultu selitys Pöpölä-nimelle liittyikin juuri työläisten asuinoloihin. Sanottiin, että taloissa eli muitakin eliöitä kuin ihmisiä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Toisaalta museonjohtaja Meri-Anna Rossander kertoo, että saha on rakennettu Pöpönniemeen, joten nimi on todennäköisesti vanhempi. Hänelle itselleen on kerrottu lapsena tarinaa Pöpöläntien kummituksesta, ja pöpö on aikoinaan tarkoittanut myös kummitusta ja mörköä.

– Valkoisiin pukeutunut nainen käveli rataa pitkin. Hän oli kuollut jotenkin traagisesti. Pyysin aina äidiltä, että mennään katsomaan Pöpöläntielle, jos sitä kummitusta näkyisi, Rossander kertoo.

Sahan työntekijän Eino Oksmanin tytär Kaija Kokkonen puolestaan kertoo vanhempiensa kertoneen, että alueella on niin paljon ihmisiä kuin pöpöjä.

– Neljä perhettä asui aina samassa omakotitalossa. Yhdessä talossa saattoi siis asua parikymmentä henkeä.

Toisaalta osa uskoo nimen juontuvan Hyvärilän kartanossa aiemmin toimineesta mielisairaalasta. Vielä yksi selitys nimelle voi löytyä Pöpölän historiasta rosvojen lempipaikkana.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Minulla on aina ollut useita mielenkiinnonkohteita. Teatteri, lukeminen, kielet, kirjoittaminen ja ruoanlaitto, muutaman mainitakseni. Kuullessani uud...
Minusta jokaisen pitäisi edes joskus viettää ihan oikeaa lomaa. Ei siis niin, että on suunnitellut viikon täyteen grillijuhlia, veneretkiä ja mökkioly...
Olisi hienoa, jos kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden nurmeslaisten määrä ennustaisi myös lopullista äänestysvilkkautta, Nurmes kun on takavuosina ...