Julkaistu 
Sari Sirkkiä-Jarva

Salaisia neuvotteluja – huoltoasemien bensan katkussa oli myös kartellin käryä

Esko Heikkinen (oik.) teki pitkän uran Porokylän Shellillä. Työporukka kuvattiin liikkeen edessä 1980-luvun alussa. Esko Heikkisen kotialbumi Esko Heikkinen (oik.) teki pitkän uran Porokylän Shellillä. Työporukka kuvattiin liikkeen edessä 1980-luvun alussa.

Keskustan torin laidassa seisova huoltoasemarakennus on osa katoavaa perinnettä, nurmeslaista huoltoasemaperinnettä. Nurmeksen ensimmäinen huoltoasema Standard Oil aloitti torin laidalla jo vuonna 1933. Esko Heikkinen ei ollut vielä syntynyt Standard Oilin aikoihin, mutta hänen muistissaan ovat tarkasti kaupungin huoltamokuviot 1950-luvulta saakka. Ala kiinnosti elämänuraksi asti.

– Aloitin Porokylän Shellillä vuonna 1961 ja Shellin esimiehestä siirryin Esso-yrittäjäksi keskustaan vuonna 1991, Heikkinen kertoo henkilökohtaisesta huoltamohistoriastaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Jo ennen Shellin perustamista Porokylään oli noussut seudun toinen Esso, niin sanottu Rummukaisen Esso. Se sijaitsi nykyisen kaksikerroksisen kerrostalon ja Poron kirppiksen rakennuksen välillä. Shell oli myös Jukolan S-marketin parkkipaikan tontilla. Lisäksi Nurmeksen katukuvasta löytyi Teboil, Union ja BP.

Asiakkailta tuli ajoittain suoraan tai rivien välissä ihmettelyä, lienevätkö liikkeet sopineet hinnoista keskenään, kun polttoainekin maksoi eri puolella kylää aina suunnilleen saman verran. Heikkinen paljastaa vuosikymmenien takaiset salaiset neuvottelut huoltoasemien kesken. Bensan katkussa oli myös kartellin käryä.

– Me sovimme muutaman muun paikallisen huoltamoyrittäjän kanssa polttoaineen ja esimerkiksi öljynvaihtojen hinnoista. Eihän niin olisi saanut tehdä, mutta rikos on jo vanhentunut, niin tämän voi jo kertoa, Heikkinen muistelee.

Pitkän linjan huoltamomiehen rinnassa välkähtää, kun hän näkee huoltoaseman kyltin. Vanhat opit mittarikentän siisteydestä tulevat kulkiessa mieleen. Heikkinen kertoo tarkkailevansa asemia edelleen ammattimiehen silmin.

– Me kilpailimme sillä, missä on paras palvelu, Heikkinen kertoo.

Kommentoi