Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Jäärata toi jännitystä pitäjään – "Siihen aikaan ne olivat mukavia kisoja"

Nurmeksen sataman alueella on järjestetty jääratakilpailuja, kuten kuvan tuntemattomaksi jäänyt mopoilija 1960-luvulta esimerkillään näyttää. Kimmo Vainionpään kotialbumi Nurmeksen sataman alueella on järjestetty jääratakilpailuja, kuten kuvan tuntemattomaksi jäänyt mopoilija 1960-luvulta esimerkillään näyttää.

Nurmeksessa on ollut aikoinaan innokas jääratakulttuuri, kun motoristien jääratoja on rakennettu muun muassa Vinkerlahdelle.

Nurmeslainen Reino Larkkonen muistelee, että Vinkerlahden rata veti aikoinaan paljon porukkaa puoleensa, niin kisailijoita kuin liukkaan kelin harjoittelijoitakin. Kilpailuihin osallistuivat mopojen lisäksi niin henkilö- kuin kuorma-autotkin sekä moottoripyörät.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Rata oli kovassa käytössä. Tunnelma oli hyvä ja porukkaa riitti. Siihen aikaan ne olivat mukavia kisoja, Larkkonen tuumaa.

Larkkonen itse osallistui nuorena miehenalkuna Vinkerlahden jääratakilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 1959 Simson-merkkisellä mopolla.

– En virittänyt mopoa yhtään, eikä se kulkenutkaan mihinkään, neljääkymppiä vain. Semmoisella piti mennä kilpailemaan ensikerran, mutta kun olin nuori mies ja into päällä, niin tuolta salolta ei kun tänne vain, Larkkonen muistelee.

Kilpailu päättyi Larkkosen muistin mukaan Raimo Vainionpään voittoon. Seuraavana vuonna Larkkonen ajoi kilpailun ruotsalaisella Monark-mopolla. Silloinkin Vainionpää oli parempi.

– Monarkilla oli ilo ajaa, se oli ruotsalaista laatutyötä.

Kolmantena kertana Larkkosella oli alla suomalainen Pyrkijä-mopo, joka ei ajettavuudeltaan yltänyt ruotsalaisen tasolle.

– Piti saada tehokkaampi mopo, mutta se oli paljon huonompi ajaa. Kilpailussa pyörähdin ympäri, mutten kaatunut. Pääsin vielä kaikista ohi paitsi Vainionpäästä.

Larkkonen muistaa käyneensä samalla Pyrkijällä ajamassa jääratakilpailun myös Valtimolla.

– Siellä oli jännä nimismies, joka kävi vain sanomassa, että älkää katkoko jalkojanne.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Näin kysyi eräs ystäväni, kun istuimme viime kesänä Nurmeksen ABC:llä odottamassa tilauksiamme. Olin muutama päivä aikaisemmin saanut tiedon, että oli...
Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa pää...
18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...