Julkaistu 

Suurien tunteiden kiistat työllistävät ympäristöviranomaisia

Huonosti hoidettu tai liian lähelle rajaa sijoitettu komposti saattaa olla yksi naapurikiistan aihe. Kuvassa on Nurmeksen ympäristösihteerinä toimineen Hilkka Heinosen lisäksi Täplä-kissa. Tuire Leppänen Huonosti hoidettu tai liian lähelle rajaa sijoitettu komposti saattaa olla yksi naapurikiistan aihe. Kuvassa on Nurmeksen ympäristösihteerinä toimineen Hilkka Heinosen lisäksi Täplä-kissa.

Naapurusten väliset kiistat työllistävät usein ympäristöviranomaisia, vaikka heillä ei käytännössä ole paljon keinoja ratkaista riitoja.

– Se on paljon epämääräistä työtä, puhelimessa puhumista, kasvokkain näkemistä ja tarkastuskäyntejä. Kirjallisia todisteita ei paljon jää, joten on vaikea sanoa, kuinka paljon aikaa kiistoihin loppujen lopuksi menee. Yleinen kokemus on, että liian paljon, sanoo 17 vuotta Nurmeksen ympäristösihteerinä toiminut Hilkka Heinonen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Eikä tämä koske vain ympäristöviranomaisia. Myös terveydensuojeluviranomaiset ja rakennustarkastajat ovat samassa tilanteessa, Heinonen huomauttaa.

Viranomaisen velvollisuuksiin kuuluu selvittää jokainen valitus. Usein naapureiden välisissä kiistoissa viranomainen ei kuitenkaan pysty tekemään paljoa, jos lakia ei ole rikottu.

– Jos esimerkiksi melu ei ylitä rajoja, viranomaiskeinot eivät auta, Heinonen sanoo.

Heinosen mielestä kiista-asioihin pitäisikin kehitellä sovittelumenettelyä. Se voisi olla osa ympäristöviranomaisten koulutusta, mutta Heinosen mielestä myös kylien toimijoille, kuten kylä- ja asukasyhdistysten jäsenille, pitäisi antaa koulutusta sovittelusta.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Ekstrovertti vai introvertti? Tällä yksinkertaisella kysymyksellä teemme toisistamme monia nopeita päätelmiä. Sinällään kysymys on aivan tavallinen. V...
Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...