Julkaistu 

Kaupungintalo nurin

EIlen iltapäivällä hirsikehikon purkutyö oli vasta alkamassa. Marko Puumalainen EIlen iltapäivällä hirsikehikon purkutyö oli vasta alkamassa.

Nurmeksen kaupungintalo on purettu viime yönä. Asiasta päätti perjantaina iltapäivällä ylimääräisessä kokouksessaan kaupungin rakennus- ja purkulautakunta äänin 6–2.

– Enää ei tarvitse pohtia, kuinka laajasti kaupungintalo on remontoitava, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Petri Purkunen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Päätös pantiin toimeen pikaisesti.

– Halusimme noudattaa vanhoja perinteitä. Yöaikaan purkutyöstä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa kaupunkilaisille, puheenjohtaja perustelee pikaista toimintaa viitaten kaupungin vanhan sairaalan 36 vuotta sitten tapahtuneeseen öiseen purkamiseen.

Hänen mukaansa pikaisia toimia tarvittiin myös siksi, että Nurmeksessa toimintansa käynnistävä suomalais-kiinalainen yhtiö aikoo rakentaa paikalle uuden pääkonttorinsa. Purkusen mukaan yrityksen suunnitelmissa on 18-kerroksinen toimitalo.

– Odottelemme rakennuslupahakemuksen saapuvan ihan lähipäivinä. Alustavien tietojen mukaan talon ensimmäinen kerros tulee olemaan puuverhoiltu, joten rakennus tulee istumaan hyvin Puu-Nurmeksen miljööseen, Purkunen vakuuttaa.

Kuopioon näytteille

Kaupungintalo purettiin hirsi hirreltä. Talo pystytetään uudestaan vielä tämän kevään aikana Kuopion Metkukseen, jonne Suomen kaupungintalo- ja kansakoulusäätiö perustaa teemapuiston.

Puistoon pystytetään useita käytöstä poistettuja kunnantaloja, kaupungintaloja, kansakouluja ja neuvolarakennuksia. Nurmeksen kaupungintalo tulee olemaan puiston ensimmäinen kohde.

– Uskomme, että teemapuistostamme tulee erittäin suosittu erityisesti suurten ikäluokkien käyntikohteena. Nurmeksen kaupungintalo tulee olemaan puiston helmi, iloitsee puiston yli-intendentti Liisa-Maija Ylitalo-Ala-Mäkelä.

Hän toivoo, että säätiö saa puistoon myös Nurmeksen maalaiskunnan vanhan kunnantalon eli vanhan Porokylän kansakoulun. Sen sijaan Keskustan koulua säätiö ei kokoelmiinsa ole havittelemassa.

Säilyy katukuvassa

Kokonaan kaupungintalo ei Nurmeksen katukuvasta katoa. Kaupungin virastojen nykyisenä sijoituspaikkana toimivan vanhan valtion virastotalon seinä verhotaan pressuilla, joihin on painettu vanhan kaupungintalon koko rakennuksen julkisivun mittaiset valokuvat.

– Tämähän on aivan loistava idea. Samaa ideaahan voitaisiin käyttää monessa muussakin kunnassa, kehuu museaalivirastolaitoksen alitarkastaja Jaana Junttila, joka aiemmin vastusti kaupungintalon purkamista ja siirtämistä Kuopioon.

Lippuja saatavilla

Nurmeksen kaupunki myi kaupungintalon säätiölle nimelliseen hintaan.

– Purkaminen on niin kallista puuhaa, että nauramme partaamme, kun joku tekee sen puolestamme, Petri Purkunen sanoo.

Vastineeksi hirsitalosta kaupunki pyysi säätiöltä kaupunkilaisille lippuja kesäkuussa avattavaan teemapuistoon. Ensimmäiset sata lippua on varattu Puu-Nurmeksen asukkaille. Liisa-Maija Ylitalo-Ala-Mäkelä jakaa lippuja kaupungintalon tontilla tänään lauantaina kello 14 alkaen. Hän esittelee myös havainnekuvia puistosta.

– Kaupunkilaisilla on samalla mainio tilaisuus heittää myös hyvästit kaupungintalon hirsille, jotka kuljetetaan tontilta pois jo heti sunnuntaina, purkutöitä valvonut Ylitalo-Ala-Mäkelä vinkkaa.

Kommentoi

Hae sivuilta