Julkaistu    |  Päivitetty 
Lotta Loikkanen

Haikolan talo saa akullisen aurinkosähköjärjestelmän

Haikolan talon etelän puoleiselle katolle tulee syksyllä aurinkopaneelit. Lotta Loikkanen Haikolan talon etelän puoleiselle katolle tulee syksyllä aurinkopaneelit.

Haikolan talolle asennetaan ensi syksynä aurinkosähköjärjestelmä, johon kuuluu litiumioniakku ja älykäs sähkönohjausjärjestelmä. Akkujen käyttö verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien yhteydessä on Suomessa vielä hyvin harvinaista.

– Ainakaan meillä ei ole tietoa, että Pohjois-Karjalassa olisi tällaisia kohteita ennestään, kertoo Antti Niemi Poveria biomassasta -hankkeesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Akku mahdollistaa aurinkosähkön käytön muun muassa iltaisin tai sähkökatkojen aikana. Akku varastoi talon kulutuksesta ylijäävän aurinkosähkön ja purkaa sen, kun kulutus kasvaa suuremmaksi kuin tuotanto.

Haikola on uudenlaisen sähköjärjestelmän kannalta sopiva pioneerikohde. Katto on lähes suoraan etelään päin ja sähköä kuluu kiitettävästi.

– Maalämpö asennettiin tällaisen hankkeen yhteydessä, ja se osoittautui hyväksi. Maalämpö tarvitsee kuitenkin sähköä, jota voisimme uuden järjestelmän avulla tuottaa osin omavaraisesti, kertoo Nurmeksen evankelisen opiston ystävien hallituksen puheenjohtaja Paavo Soikkeli.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Elämässä tulee välillä vastaan pettymyksiä. Itse näen, että pettymysten hetkillä otetaan miehestä tai naisesta mittaa. Pettymyksen tunteen hallinta, s...
Lemmikit ja lapset ovat sellaisia asioita, joista kaikkien oletetaan usein automaattisesti pitävän. Ainakin saattaa joutua perustelemaan erittäin varo...
Uuden tarinan alku. Näin kuvailisin tätä hetkeä, kun kirjoitan armeijan punkassa ihka ensimmäistä blogitekstiäni Ylä-Karjalan nettisivuille. Olisi ken...