Julkaistu 
Marianne Haverinen

Pienhoitokodit uhan alla

Pieniä hoitokoteja harmittaa myös Siun soten tiukentuneet laatuvaatimukset. Esimerkiksi moottorisänky pitäisi pystyä tarjoamaan kaikille sitä tarvitseville. Dementiakodin toimitusjohtaja Hneri Penttonen kertoo, että heidänkin on hankittava uusia sänkyjä. Pieniä hoitokoteja harmittaa myös Siun soten tiukentuneet laatuvaatimukset. Esimerkiksi moottorisänky pitäisi pystyä tarjoamaan kaikille sitä tarvitseville. Dementiakodin toimitusjohtaja Hneri Penttonen kertoo, että heidänkin on hankittava uusia sänkyjä.

Ylä-Karjalassa yksityisissä vanhusten hoitokodeissa mietitään nyt kuumeisesti, miten ne saavat tulevaisuudessa asiakkaita. Alan markkinatilanne on kiristynyt, kun alalle on tullut suuria hoivakoteja ja samaan aikaan Siun sote keventää palvelurakennetta.

– Sängyn ei pitäisi olla kenenkään koti. Pyritään pitämään ihmiset mahdollisimman pitkään kevyemmissä palveluissa, ja siksi monella paikkakunnalla markkinat eivät kasva vaan pikemminkin pienenevät, selittää Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lieksassa toimii jo Mikevan hoitokoti, jonka Attendo on ostanut. Lisäksi Attendo aikoo rakentaa Lieksaan 40-paikkaisen vanhusten palvelutalon.

Ylä-Karjalassa pelätään samaa. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä ei ole varaa kilpailla suurten kanssa, jotka pystyvät tuottamaan palvelut halvemmalla ja tehokkaammin. Muualla Pohjois-Karjalassa onkin jo näkynyt hoitokotien myynti-ilmoituksia.

– Hirveän surullista, että paikalliset palveluntuottajat eivät uskalla enää jäädä markkinoille, sanoo Merja Helkamäki Pohjois-Karjalan yrittäjien sote-ryhmästä.

Helkamäki kertoo Raaseporin esimerkin, jossa kuntaan ainoaksi jäänyt palveluntuottaja sai isot sakot laiminlyönnistä. Kun jäljelle ei jäänyt kilpailevaa hoitokotia, asiakkaita ei voitu siirtää.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...