Julkaistu 
Anu Saarelainen

Nurmeslainen metsämies sairastui verenpainetautiin – tyttäret tekivät toipumisesta koskettavan dokumentin

Kuvassa Ari Pisto on kotiutumassa keskussairaalasta sairastumisensa jälkeen. Niina Nevalainen Kuvassa Ari Pisto on kotiutumassa keskussairaalasta sairastumisensa jälkeen.

Sydänliitto on julkaissut osittain Nurmeksessa kuvatun dokumentin, joka muistuttaa kohonneen verenpaineen riskeistä. Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti eniten terveitä elinvuosia verottava riskitekijä.

Dokumentin on käsikirjoittanut nurmeslaislähtöinen media-alan ammattilainen Minna Dufton yhdessä Nurmeksessa asuvan sisarensa Niina Nevalaisen kanssa. Dufton on myös ohjannut ja kuvannut dokumentin. Dokumentti kertoo tarinan sisarusten isän, nurmeslaisen Ari Piston sairastumisesta. Vaikka Radiomies-nimisen dokumentin pituus on vain kuutisen minuuttia, tarinasta käy ilmi, miten radikaalisti koko perheen elämä voi muuttua yhden vuoden aikana.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Kun yksi perheestä sairastuu, on se koko perheen yhteinen koettelemus. Olen sairaalakammoinen, ja työkaverini kannustuksesta otin viime keväänä kameran käteen – lähinnä helpottamaan omaa jaksamistani, Minna Dufton kertoo.

Hän toivoo, että tarina tavallisesta itäsuomalaisesta metsämiehestä puhuttelisi erityisesti kaikkia niitä suomalaisia jääräpäitä, jotka pelkäävät lääkäreitä tai jättävät muusta syystä verenpaineensa hoitamisen "herran haltuun".

Moni suomalainen ei tiedä merkittävästä riskistään sairastua vakavasti kohonneen verenpaineen vuoksi. Myöskään Ari Pisto ei tiennyt riskeistä ennen kuin joutui sairaalaan. Tilanne oli niin vakava, että tyttäret joutuivat pohtimaan, mitä tehdään, jos isä ei herääkään.

– Teho-osaston hoitajien toistuvia sanoja "täällä me hoidetaan näitä hoitamattomia verenpaineita" en varmasti ikinä unohda, Dufton kertoo.

 

Katso Radiomies-dokumentti alla olevasta ikkunasta.

 

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Elämässä tulee välillä vastaan pettymyksiä. Itse näen, että pettymysten hetkillä otetaan miehestä tai naisesta mittaa. Pettymyksen tunteen hallinta, s...
Lemmikit ja lapset ovat sellaisia asioita, joista kaikkien oletetaan usein automaattisesti pitävän. Ainakin saattaa joutua perustelemaan erittäin varo...
Uuden tarinan alku. Näin kuvailisin tätä hetkeä, kun kirjoitan armeijan punkassa ihka ensimmäistä blogitekstiäni Ylä-Karjalan nettisivuille. Olisi ken...