Julkaistu 
Marianne Haverinen

Syntyvyys pohjalukemissa Ylä-Karjalassa – Valtimolla olisi vuosikymmenen päästä yläkoulussa vain 28 oppilasta

Valtimon koulun lapsimäärä vähenee radikaalisti tulevaisuudessa. Valtteri Leinonen Valtimon koulun lapsimäärä vähenee radikaalisti tulevaisuudessa.

Sekä Nurmeksessa että Valtimolla syntyi viime vuonna poikkeuksellisen vähän vauvoja, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotilastoista.

Valtimolla poikkeuksellisia vuosia on ollut jo kolme peräkkäin. Viime vuonna vauvoja syntyi 10, kun sitä edellisinä kahtena vuonna syntyvyys jäi 9 vauvaan. Sitä aiemmista vuosista syntyvyys on puolittunut.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Valtimon kunnanjohtaja Leena Mustonen pitää tilannetta huolestuttavana koulun kannalta. Näillä lukemilla yläkoulussa olisi 13 vuoden kuluttua vain 28 oppilasta. Hän toivoo, että tulevaisuudessa osan opetuksesta voisi tuottaa etänä.

Nurmeksessa viime vuoden syntyvyys oli jopa tilastointihistorian alhaisin. Lapsia syntyi 44, kun lukema on viime vuodet pyörinyt 60:n tuntumassa.

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi ei ole lukemasta huolissaan. Hän huomauttaa, että neuvolatietojen mukaan syntyvyys nousee tänä vuonna.

Nurmeksessa luonnollinen väestönmuutos on harvinaisen paljon miinuksella, koska kuolleisuus on ollut jo kaksi vuotta suurta. Viime vuonna kuoli tasan sata ihmistä enemmän kuin syntyi, mikä on tuplasti enemmän kuin pari vuotta aiemmin. Viime vuonna kuoli 144 nurmeslaista.

– Suuret ikäluokat kuolevat. Suurimmat ikäluokat eivät ole enää 1945–1949-vuosina syntyneitä, vaan 1960–1965-vuosina syntyneet, Saatsi toteaa.

Sekä Nurmeksessa että Valtimolla oli viime vuonna poikkeuksellisen paljon avioeroja. Nurmeksessa oli 22 eroa, joka on eniten 2000-luvulla. Toisaalta myös avioliittoja solmittiin tavanomaista enemmän, 32 kappaletta, kun aiempina vuosina luku on ollut 25:n luokkaa. Luku on ollut nousussa viisi viime vuotta. Valtimolla avioeroja oli jopa enemmän kuin solmittuja avioliittoja, ja sama trendi on jatkunut kaksi vuotta.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Makoilin juuri tuttuun tapaani punkassa. Sain viestin kotirintamalta, että autoni vakuutusmaksut täytyisi maksaa. Vuoden vaihtuessa olen alkanut ottam...
Vaikka olen elänyt koko elämäni 2000-luvulla, suurin osa lapsuuteni saduista päättyi sanoihin "Ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun saakka". Mitä...
Tarkastellessani keskustelua joulusta ja sen herättämistä tunteista sisäinen keittiöpsykologini pääsee valloilleen. Hiljaa mielessäni leikin oman eläm...