Julkaistu 
Marianne Haverinen

Matti Kämäräinen: kunnat laittoivat Siun soten liian tiukoille

Siun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen pitää kuntien antamaa talousraamia liian tiukkana. Marianne Haverinen Siun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen pitää kuntien antamaa talousraamia liian tiukkana.

Oli äärimmäisen vaikea vuosi, aloittaa Siun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen tilinpäätöshaastattelun.

– Numeerisestihan vuosi meni kohtalaisen hyvin, mutta oli erittäin suuria vaikeuksia saada se raamiin ja samalla seurata, mitä kentällä tapahtuu.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Siun soten tilinpäätös oli 1,8 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun nollaa tavoiteltiin. Kuntayhtymän valtavassa budjetissa kyse on kuitenkin vain 0,2 prosentin heitosta, joten kuntayhtymä on tulokseen tyytyväinen.

Kämäräisen mielestä isäntäkuntien asettama raami oli liian tiukka. Kun keskimäärin sote-kulut ovat nousseet Pohjois-Karjalassa noin 5 prosentin vuositahtia, nyt uuden kuntayhtymän piti puristaa 0,7 prosenttia edellisvuotta tiukempi tulos. Siun sote onnistuikin kääntämään kulut historiallisesti laskusuuntaan 0,5 prosentilla.

– Tuntuu, että kunnat halusivat pistää meidät nyt ahtaalle ja katsoa, mihin me pystymme.

Hän kehottaakin kuntia olemaan pullistelematta hyvillä tilinpäätöksillään.

– Nurmeksessakin Siun soten ansiota on koko homma. Tulos on saavutettu äärimmäisen kovalla työllä, henkilöstö on tehnyt kaikkensa sen eteen.

Kämäräinen huomauttaa, että sote-menojen hillitsemisen lisäksi kunnat ovat saaneet taloudellista etua vuokraamalla tilojaan Siun sotelle. Hän muistuttaa myös valtionosuuksista, jotka ovat Nurmeksessakin nousseet noin miljoonalla eurolla vuosittain väestön ikääntymisen ja sairastavuuden vuoksi.

Kommentoi

Hae sivuilta