Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

Ely-keskus varautuu ennätystulviin – Pielisjoen virtaamaa saatetaan nostaa jopa 500 kuutioon sekunnissa

Ensimmäisiä tulvan merkkejä on näkyvillä Saramolla Piimäpurolla. Lukijan kuva: Maija Savolainen Ensimmäisiä tulvan merkkejä on näkyvillä Saramolla Piimäpurolla.

Pohjois-Karjalan ely-keskus hakee Pieliselle lupaa lisäjuoksutuksiin. Lupahakemus lähti Itä-Suomen aluehallintovirastolle viime viikon torstaina.

Lupaa haetaan, koska Pieliselle ennustetaan suurinta tulvahuippua yli 50 vuoteen. Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Teppo Linjama kertoo, että yhtä iso tulva on toteutunut viimeksi vuonna 1962. Tulvahuipuksi ennustetaan 94,60 metriä, joka on reilut 40 senttiä tavanomaista tulvahuippua korkeampi. Pahinta tulvaa odotetaan touko–kesäkuun vaihteeseen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Pielinen on pysytellyt syksystä saakka noin puoli metriä tavanomaista korkeammalla, ja maaliskuun lopussa ero oli vielä 40 senttiä. Lisäksi sulamassa olevaa lunta on poikkeuksellisen paljon.

Teppo Linjama uskoo, että lupahakemus käsitellään pikavauhtia. Ely-keskus on hankkinut jo valmiiksi lausunnot hakemuksen yhteyteen, ja ne olivat myönteisiä.

Luvalla saataisiin laskettua Pielisen pintaa 10–25 senttiä. Pielisjoen virtaamaa lisättäisiin maksimissaan 100 kuutiota sekunnissa luonnomukaiseen virtaamaan nähden, kuitenkin niin, että joessa kulkisi enitään 500 kuutiota vettä sekunnissa.

– Mitä aiemmin saadaan lupa, sitä helpommin pystytään puuttumaan vedenkorkeuteen, kun virtaamat ovat vielä suhteellisen pieniä, Linjama toteaa.

Viimeksi lupaa lisäjuoksutukselle on haettu vuosina 2004 ja 2005. Sitä ennen lupaa on haettu 1980–90-luvuilla useaan kertaan, ja lupa on aina saatu. Ely-keskus aikoo vielä tämän vuoden puolella jättää Pielisen juoksutusmuutoshakemuksen, jotta tällaisiin tilanteisiin ei tarvitsisi hakea erikseen lupaa.

Kommentoi

Hae sivuilta