Julkaistu 
Martti Timonen

Lumen paljous viivyttää kevätmuuttoa

Joutsenia valtimolaisella pellolla 13.4. Risto Kuittinen Joutsenia valtimolaisella pellolla 13.4.

Lintujen kevätmuutto on lähtenyt tänä vuonna käyntiin hyvin nihkeästi. Varmasti on kauan siitä, kun maaliskuussa havaittujen muuttolintulajien määrä on jäänyt kahteen, kuten nyt kävi. Esimerkiksi viime vuonna maaliskuussa saapuneita lajeja oli kymmenkunta ja vuonna 2014 peräti 18.

Nyt oli aivan hilkulla se, saadaanko maaliskuulle yhtään lajia, sillä vuoden ensimmäisestä varmasta muuttajasta ilmoitti Timo Lappalainen 31.3. eli kuukauden viimeisenä päivänä. Laji oli totutusti pulmunen, ja  samalle päivälle niistä saatiin pari muutakin havaintoa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kuitenkin jo tätä ennen eli 26.3. näki Hannu Iivonen Peurajärven Mäntyjoessa kolme sinisorsaa, joita hän itsekin epäili jossain päin Suomea talvehtineiksi. Tiedä häntä, mutta lasketaan muuttajiin, joskin varauksin.

Näitä epäselviä tapauksia alkaa näinä vuosina olla enemmänkin, sillä varsinkin hyvät pihlajanmarjasyksyt houkuttelevat monia lajeja viipymään ja jopa talvehtimaan Suomessa. Sellaisiin kuuluvat muun muassa musta- ja räkättirastaat, joita molempia tiedetään tänä vuonna talvehtineen onnistuneesti Ylä-Karjalassakin, esimerkiksi Porokylässä ja Valtimon Pajukoskella.

Mustarastaan osalta oikea muutto näytti käynnistyvän 5.4. paikkeilla, jolloin lajista tehtiin samassa paikassa jopa kahdeksan yksilön havaintoja. Niin sen kuin monen muunkin lajin muuttoa edistivät lämmenneet säät ja sopivan suuntaiset tuulet.

Kommentoi

Hae sivuilta