Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

Nopeasti alkanut kesä tuo huisketta maatiloille – "Liian kuuma tuli liian äkkiä"

Maanviljelijä Jaakko Korhonen kylvi keskiviikkona heinäsiementä märän syksyn runtelemalle pellolle. Marianne Haverinen Maanviljelijä Jaakko Korhonen kylvi keskiviikkona heinäsiementä märän syksyn runtelemalle pellolle.

Karhunpääläisellä maanviljelijällä Jaakko Korhosella on monta rautaa tulessa. Hän kertoo, että samaan aikaan pitäisi olla tekemässä viljakylvöjä, nurmen täydennyskylvöjä, lietteen ajoa ja apulannan levitystä.

– Liian kuuma tuli liian äkkiä. Kaikki hommat räjähtivät yhtäkkiä päälle, hän kuvailee.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Aina keväällä on kiire, se on selvä peli, mutta yleensä hommat hiukan jaksottuvat. Nyt on kertapaniikki menossa.

Viljaa Korhonen ei ole vielä ehtinyt kylvää, vaikka pellot ovatkin hänen mukaansa jo kylvövalmiita. Ensiksi hän tekee nurmen täydennyskylvöt, joilla paikkaillaan viime syksyn vahinkoja.

– Oli pakko mennä märän aikaan pellolle, jotta sai sadon pois. Pelloilla on nyt paljon korjuujälkiä ja uria, ja nurmikasvustot ovat paikoitellen tosi huonossa kunnossa. Eivät täydennyskylvötkään tee autuaaksi, mutta aina jotain saa pelastettua.

Maaseutujohtaja Esko Saatsi kertoo, että kevätkylvöjä on jo aloiteltu pitkin Ylä-Karjalaa, mutta ei vielä laajassa mitassa. Saatsin mukaan moni viljelijä tekee vielä kyntöjä, kun syksyllä märän aikaan ei tohtinut mennä peltoja pilaamaan.

– Jokainen joutuu miettimään, joutuuko maata vielä uudelleen muokkailemaan viime sadonkorjuun jälkien ja vaurioiden takia.

Pro Agriasta arvioidaan, että nyt on päästy hieman tavallista aiemmin pellolle, kun routaa ei juuri ollut.

– Näyttihän se jo siltä, ettei juhannukseen mennessä sula ne lumet. Kyllähän kummasti nämä kelit piristävät viljelijöitäkin, toteaa kasvintuotannonasiantuntija Heidi Nevalainen Pro Agria Pohjois-Karjalasta.

Kommentoi

Hae sivuilta