Julkaistu 
Marianne Haverinen

Susikanta romahti Ylä-Karjalassa – alueella liikkuu enää vain susipariskuntia

Ylä-Karjalassa ei ole enää yhtään susilaumaa Marianne Haverinen Ylä-Karjalassa ei ole enää yhtään susilaumaa

Ylä-Karjalassa ja yleisesti koko itäisessä Suomessa susikanta on romahtanut vuoden aikana. Luonnonvarakeskuksen (Luken) kanta-arvion mukaan Ylä-Karjalassa ei ollut maaliskuussa yhtään susilaumaa vaan ainoastaan pariskuntia.
Ylä-Karjalan susikannaksi on merkitty Saramon pariskunta, Tolkeen pariskunta ja Panjan pariskunta. Höljäkän laumaa ei ole kanta-arviossa enää lainkaan.

Nurmeksen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kortelainen hämmästelee Höljäkän lauman häviämistä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Vielä viime talvena Höljäkän lauman reviiriltä löytyi kaksi hirven ruhoa, hän päivittelee ja pohtii, olisiko Tolkeen pariskunta käynyt siellä asti.

Kortelainen pitää kuitenkin susikannan pienentymistä realistisena. Viime talvena susia ei näkynyt lainkaan pihamailla.

Koko itäisellä kannanhoitoalueella susimäärä väheni noin kolmanneksella, noin 20 sudella. Alueella on yhdeksän laumaa, yhdeksän paria ja yhteensä noin 55 susiyksilöä. Yhdeksi syyksi muutokselle Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola mainitsee itäisen Suomen alhaisen hirvitiheyden.

– Ravintoa on aika vähän. Lisäksi vuonna 2016 alfa-susia kuoli alueella paljon, mikä on voinut aiheuttaa laumojen hajoamisen, hän pohtii.

Kokonaisuudessaan Suomen susikanta on nousussa. Kanta-arvion mukaan laumojen määrä nousi vuodessa 21:stä 25:een, joista osa elää itärajan molemmin puolin.

Nopeiden muutosten vuoksi maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt päivittää suden kannanhoitosuunnitelman. Neuvotteleva virkamies Sami Niemi kertoo, että valmistelu aloitetaan syksyllä yhdessä tuottaja-, metsästys- että luonnonsuojelujärjestöjen kanssa.

Kommentoi

Hae sivuilta