Julkaistu 
Heikki Rissanen

Kävelykierroksella Nurmeksen historia tutuksi – Kämpin salaviinalle oli tilausta hyvämaineisten kauppalassa

Rajakatu erotti rahvaan maalaiskunnan hyväosaisten kauppalasta, oppaana Ella Kärki Heikki Rissanen Rajakatu erotti rahvaan maalaiskunnan hyväosaisten kauppalasta, oppaana Ella Kärki

Vaikka kotikaupunki tuntuu kuinka tutulta, opastettu kierros nostaa tutut kujat, korttelit ja talot uudessa valossa esiin. Kun kierros vie Kämpistä Daavidin kaupunkiin, harvempi nurmeslainenkaan mieltää matkan vievän Puu-Nurmeksen ytimeen.

Nurmeksen Zonta-kerhon järjestämä ja Nurmes–Valtimo-paikallisoppaiden toteuttama kävelykierros viime viikolla oli samalla aikamatka menneeseen, aina Nurmeksen perustamisvuoteen 1876.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Zonta-kerholle kävelykierros oli ensimmäinen, mutta paikallisopas Ella Kärjelle kierrokset ovat tuttua kauraa jo vuosien varrelta.

– Kierroksia järjestetään monella kattauksella ja eri reiteillä. Puukaupungin lisäksi suosittuja ovat kirkkokierrokset ja Kakaramäki, joka tuo monelle lapsuusmuistoja, Kärki totesi Kämpin kulmilla, josta pyhiinvaeltajat suuntasivat Daavidin kaupunkiin.

Ensimmäinen etappi kierroksella oli Rajakadulla, joka aikanaan toimi maalaiskunnan ja kauppalan rajaporttina. Keisarin antamalla julistuksella Nurmes-kylästä lohkaistiin Mikonniemen itäinen puoli kauppapaikaksi ja asuinsijaksi hyvämaineisille ihmisille.

– Kauppala oli ensimmäinen itsenäinen kauppala Suomessa, Ella Kärki korosti luettuaan keisarillisen senaatin 5.12.1876 antaman julistuksen vanhan kauppalan ja maalaiskunnan rajamailla.

Kävelyretken kääntöpiste, Daavidin kaupunki, aukeni yllättäen Harjukadun alapäässä, Öljymäen kupeessa. Raamatulliset nimet eivät siihen jääneet, vaan naapureina olivat Jerusalemiksi, Getsemaneksi, Betlehemiksi ja Paratiisiksi nimetyt talot. Pian matka jatkui takaisin pahamaineiseen Kämppiin, nykyisen Nurmes-talon vastapäätä olevaan kauppalan aikaiseen umpimetsään. 

Lienee salaviinan poltolle ja kaupalle ollut tilausta rajan paremmalla puolen, hyvämaineisten kauppalassa, kun polut Kämpistä kauppalaan eivät päässeet ruohittumaan. Kämpistä haettiin myös voiteluainetta kauppalan ja maalaiskunnan poikien välisiin paikallisotteluihin.

 

Kommentoi

Hae sivuilta