Julkaistu 
Sanni-Siiri Nykänen

Naisenergiaa kesätöissä – Kesätyöseteli antaa arvokasta kokemusta ensimmäisestä työpaikasta

Rita Määttä haravoi hautausmaalla. Sanni-Siiri Nykänen Rita Määttä haravoi hautausmaalla.

Nurmeslaiset nuoret hakevat yleensä ensimmäistä kesätyöpaikkaansa kesätyöseteleillä. Seteleitä jaettiin kouluissa jo kevättalvella 15 vuotta täyttäneille oppilaille. Rita Määttä ja Hanna Kotilainen kokivat kesätyösetelin hyödylliseksi sekä itselleen että työnantajilleen.

– Näin on helpompaa kummallekin osapuolelle. Ilman kesätyöseteliä en olisi edes päässyt tänne hautausmaalle töihin, Määttä miettii.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hän kävi rippikouluryhmänsä kanssa kappelissa vierailulla, jolloin heille kerrottiin vapaista työpaikoista hautausmaalla. Kolmen viikon kuluttua kappelivierailusta Määttä soitti kysyäkseen, oliko paikkoja vielä vapaana. Töitä tuli kuukaudeksi. Hautausmaalla pärjää helposti puutarhanhoidon perusasioilla, kuten nurmikon leikkaamisella, haravoinnilla ja kukkapenkkien siistimisellä. 

Kotilainen puolestaan haki kauppaan töihin sähköpostilla ja sai kutsun tulla työhaastatteluun. Hän sai kesätyöpaikan kahdeksi viikoksi Porokylän S-marketiin.

– Kaupassa työskentely on yllättävän rankkaa verrattuna siihen, miltä se näyttää. Onneksi täällä on kuitenkin viileää, ettei tule liian kuuma niin kuin tuolla ulkona.

Kesätyösetelin lisäksi Nurmeksen kaupunki voi myöntää 250 euron yrityssetelin Nurmeslaiselle 4H-yritykselle.

Inka Henneken ja Senni Järvinen perustivat kesäkahvilan Ikolan museolle. Tyttöjen mukaan yritysseteli on auttanut heitä alkuun yrityksen perustamisessa ja sen pystyssä pitämisessä. Hygieniapassit he kävivät suorittamassa jo kesäkuussa Enossa. Tytöt leipovat kaikki tuotteensa itse. Myös siivoaminen ja kirjanpito kuuluvat jokapäiväiseen työkuvaan leivonnaisten myymisen ohella.

– Kesäkahvilan aloittaminen oli vaikeaa, kun ei tiennyt mistään mitään, Henneken kommentoi.

 

Kommentoi

Hae sivuilta