Julkaistu 
Heikki Rissanen

Valtimolaislähtöinen opiskelija keskellä Ruotsin metsäpaloja – "Tulen sitkeys yllätti"

Tornatorin harjoittelijat Mikael Iivarinen ja Ville Vauhkonen jälkisammuttivat metsäpaloa kuokalla ja lapiolla Jussi Komulainen Tornatorin harjoittelijat Mikael Iivarinen ja Ville Vauhkonen jälkisammuttivat metsäpaloa kuokalla ja lapiolla

Kolmatta vuotta Joensuussa metsätieteitä opiskeleva valtimolaislähtöinen Juha Nevalainen sai ensituntumaa maastopalon hallintaan alkukesästä kesätyöpaikalla Tornatorin kulotustyömaalla. Tuolloin maastopalo eteni hallitusti, etukäteen suunnitellun kaavan mukaan.

Kun Keski-Ruotsin rutikuivissa metsissä roihahti hallitsematon, nykyhistorian tuhoisin maastopalojen sarja heinäkuun alkupuolella, tilanne ei ollut pitkään aikaan kenenkään hallussa. Ruotsin pelastusviranomaisten hätiin ehätti sammutusjoukkoja ympäri Eurooppaa, myös Suomesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Sammutusjoukkojen saatua tulimyrsky taltutettua, apua kaivattiin vielä jälkisammutustöihin. Kutsu kävi myös Tornatorin Joensuun toimistoon, ja sitä myöten Nevalaisen työharjoittelu sai uusia ulottuvuuksia. Avunpyyntö Keski-Ruotsiin Härjedaleniin tuli varsin lyhyellä varoajalla.

– Tällainen tilaisuus ei varmaan toistu. Kun oli mahdollista tehdä jotain konkreettista hädän helpottamiseksi, ei sitä kahdesti tarvinnut miettiä, Nevalainen sanoo.

Työpäivälle karttui mittaa pisimmillään 14 tuntia. Myös 30 asteen helle ja maasta nouseva kuumuus verottivat voimia. Lyhyemmät työpäivät tuntuivat jo luksukselta. Varsinkin yhdeksän päivän reissuun mahtunut vapaapäivä, jolloin Härjedalenin kunta kustansi apujoukot kylpylään ja saunaan.

– Ehdottomasti reissu kannatti. Tuli todella arvokasta oppia, jota yliopistokoulutuksesta ei saa. Tuli oppia myös kansainvälisen yhteistyön toimivuudesta ja organisoinnista, Nevalainen vakuuttaa.

Suurin yllätys Nevalaiselle oli se, kuinka syvälle maastopalo pureutuu. Sitkeimmillään pesäkkeet kytivät kunttakerroksissa ja muurahaispesissä. Vaikka paloalueen tuli oli talttunut jo viikko sitten ja tilanne näytti olevan ohi illalla, kun päivä kuumeni ja tuuli hapetti hiiltynyttä maapohjaa, se alkoi välittömästi savuamaan.

– Sitä ei usko ennen kuin näkee, metsänhoitajaksi opiskeleva Nevalainen tiivistää.

Kommentoi

Hae sivuilta