Julkaistu 
Anu Saarelainen

Yksi kehitysalueen nuorista – Maritta Lintunen vei yleisönsä aikamatkalle 1970-luvulle

Nurmes-talolla vieraillessaan kirjailija Maritta Lintunen pääsi näkemään vanhan flyygelin, jota hän aikoinaan on soittanut Keskustan koulun juhlasalissa useissa konserteissa. Anu Saarelainen Nurmes-talolla vieraillessaan kirjailija Maritta Lintunen pääsi näkemään vanhan flyygelin, jota hän aikoinaan on soittanut Keskustan koulun juhlasalissa useissa konserteissa.

Nurmeslaislähtöinen kirjailija Maritta Lintunen vei Nurmeksen lukion juhlavuoden luentosarjassa runsaslukuisen yleisön aikamatkalle 1970-luvulle, aikaan, jolloin toinen nurmeslaislähtöinen kirjailija kirjoitti rakennemuutoksen uhriksi joutuneiden itäsuomalaisten tuntoja esikoisteoksessaan Ja pesäpuu itki.

– Kaupunkilaisuutta ihannoitiin. Itse koimme olevamme vain maalaisia. Eikä riittänyt se, että olimme maalta. Olimme syntyneet myös kehitysalueelle, hän sanoi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kehitysalue-sanaa käytettiin Pohjois-Karjalasta tuolloin varsin paljon esimerkiksi tiedotusvälineissä. Pohjois-Karjalan nuoretkin esiteltiin kehitysalueen nuorina. Edes se, että Nurmeksesta tuli kaupunki, ei häpeää maalaisesta taustasta hävittänyt.

– Nykynuori tuskin ujostelee omaa maalaisuuttaan tai pikkukaupunkilaisuuttaan, eikä ole syytäkään. Nuorten itsetunto on parantunut, Lintunen kehui nuoria.

Maailma on muutamassa vuosikymmenessä pienentynyt. Netissä verkostoidutaan, ja tieto kulkee salamannopeudella Nurmekseenkin. Lintusen mielestä digitalisaation lisääntyessä lukutaidon merkitys vain kasvaa. Hän muistutti, että kirjallinen sivistys opettaa arvioimaan asioita kriittisesti. Hän pitää sivistystä Suomen suurimpana saavutuksena, mutta pelkää suomalaisten yleissivistyksen olevan murenemassa.

– Sivistyksen kartuttaminen vaatii henkistä ponnistelua. Sivistys on suhteellisuuden tajua ja kykyä hahmottaa kokonaisuuksia, hän määritteli.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Makoilin juuri tuttuun tapaani punkassa. Sain viestin kotirintamalta, että autoni vakuutusmaksut täytyisi maksaa. Vuoden vaihtuessa olen alkanut ottam...
Vaikka olen elänyt koko elämäni 2000-luvulla, suurin osa lapsuuteni saduista päättyi sanoihin "Ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun saakka". Mitä...
Tarkastellessani keskustelua joulusta ja sen herättämistä tunteista sisäinen keittiöpsykologini pääsee valloilleen. Hiljaa mielessäni leikin oman eläm...