Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Ravintola Seiskan viimeisenä päivänä paistettiin pitsaa ja muisteltiin menneitä – kuvagalleria

Ravintola Seiskan viimeisenä päivänä paistettiin pitsaa ja muisteltiin menneitä – kuvagalleria Risto Kuittinen

Aija ja Jouko Harakan neljännesvuosisatainen urakka valtimolaisessa Ravintola Seiskassa on nyt päätöksessään. Samalla paikalla ensimmäiset lasilliset kaadettiin jo vuoden 1993 lama-Suomessa, jossa harvalla oli käyttää rahaa huvituksiin. Silloin paikka oli vielä nimeltään Bella Ciao ja Jouko Harakka sen ravintolan vetäjä. Suhdanteet paranivat, ja Harakat ostivat ravintolan vuonna 1995 ja nimesivät sen Seiskaksi.

Sitä ravintolaa ei välttämättä edes tunnistaisi samaksi Seiskaksi, millaiseksi se on nykyään tullut, pitsoistaan tunnetuksi leppoisaksi koko kylän olohuoneeksi. Jouko Harakka kertoo, että alkuaikoina Seiska oli auki yhteen saakka yöllä ja ruokamyynti oli murto-osa nykyisestä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Alkuajat olivat kyllä erilaista. Silloin ihmiset juopottelivat, ja alkoholi oli täysin yrityksen pääartikkeli. Pitsasta haettiin vain lisämyyntiä, hän naurahtaa.

Jouko Harakka muistelee, että yhteiskunta oli kovasti erilainen esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen suhteen. Vaihtoehtoja alkoholin nauttimiseen oli nykyistä vähemmän, ja asiakkaita riitti iltaan saakka. Pitsankin suosio alkoi pikkuhiljaa kasvaa.

– Kesällä ja viikonloppuina sitä alkoi mennä, jostain syystä, Jouko Harakka sanoo virnistellen.

Harakka toki tietää, että yksi syy pitsan suosioon on Seiskan pääsy vuonna 2005 MTV3:n Fabio & Fabrizio -matkailuohjelmaan ja siinä ravintolan pokkaama Suomen parhaan pitsan titteli.

– Silloinhan se myynti oikein räjähti. Toinen uuni piti ostaa, ja ehkä kyläläisetkin uskalsivat sen jälkeen käydä pitsalla entistä enemmän, Jouko Harakka arvelee.

Seiskan viimeisenä päivänä myytiin miltei 200 pitsaa, ja enemmänkin olisi mennyt, elleivät ainekset olisi loppuneet kesken.

Kuvat: Risto Kuittinen ja Marianne Haverinen.

Kommentoi

Hae sivuilta