Julkaistu 
Heikki Rissanen

Nurmeksen AA-ryhmä 40 vuotta – "Elämä ei ole ruusuilla tanssimista, pikemminkin piikkien väistelyä"

Nämä seinät ovat kuulleet monta erilaista elämäntarinaa, mutta ne myös jäävät seinien sisälle. Luottamus on AA toiminnan ehdoton kivijalka. Heikki Rissanen Nämä seinät ovat kuulleet monta erilaista elämäntarinaa, mutta ne myös jäävät seinien sisälle. Luottamus on AA toiminnan ehdoton kivijalka.

Nurmeksessa on ollut AA-ryhmä jo vuodesta 1958, mutta vasta vuonna 1978 perustettu kuudes AA-ryhmä kantoi hedelmää. Ryhmän perustamisesta on kulunut tänään keskiviikkona 40 vuotta. AA-ryhmien kokoontumisissa tunnetaan väittämä, että pisimpään on ollut raittiina se, joka ensimmäisenä on aamuun herännyt. Sen tietävät myös Nurmeksen ryhmän kokoontumisissa säännöllisesti käyvät Hannu ja Pertsa.

– Päivä kerrallaan tässä mennään. Yksi päivä on paljon lyhyempi ja hallittavampi kokonaisuus kuin loppuelämä, Pertsa sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hannulla on takana lähes 30 raitista vuotta, Pertsalla reilu vuosi. Ryhmässä oleminen on monelle myös varaventtiili, kun alkoholiriippuvaisella on usein myös muita ongelmia.

– Alkoholismi on tunne-elämän sairaus. Raittiina se pysyy aisoissa, mutta kun ottaa viinaa, kaikki menee perseelleen, Pertsa sanoo asiat kaunistelematta.

Molempien alkoholinkäyttö lipesi hanskasta alle 15-vuotiaana. Jo ensikänni oli Hannulle järisyttävä kokemus. Humalatila kuori pelot pois, ja poika tunsi olevansa juuri se, mitä oli aina halunnut olla.

– Päässä kävi kuin napsahdus, että tämä on sitä, mitä elämältä halusin. Nyt se tuntuu aivan järjettömältä, mies myöntää.

Vetoapua umpikujasta pääsemiseen Hannu sai reilut kymmenen vuotta kuivilla sinnitelleeltä kaverilta, joka houkutteli nuoren miehen AA-ryhmän kokoontumiseen.

– Kaveri sanoi, että raitistuminen on elämäsi tärkein päätös. Se tuntui loppuun kuluneelta fraasilta. Halu raitistumiseen oli kuitenkin kova, mutta pelotti mennä ensimmäiseen kokoontumiseen.

Vaikka korkki on kiertynyt kiinni, elämä ei taikaiskusta muutu ruusuilla tanssimiseksi. Pikemminkin piikkien väistelyksi.

– Tiukkoja paikkoja on tullut, jolloin viinaa tekee mieli. Jokainen aamu on tehtävä päätös, että tänään en ota. Joskus päätös on tehtävä lyhemmälläkin ajalla, että nyt en ota. Niillä mennään eteenpäin. Huomisesta ei tiedä kukaan, Pertsa kuvaa tilanteen herkkyyttä.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Kommentoi

Hae sivuilta