Julkaistu 
Heikki Rissanen

Simulaatiokenttä avattiin Valtimon metsäkonekoululle – "Mittarit ovat lahjomattomia"

Valvomossa sijaitseva simulaatiokone antaa raporttia siitä, kuinka oppilaan kuormaus on sujunut vaihe vaiheelta. Ruutua tutkailee Ville Ovaskainen. Heikki Rissanen Valvomossa sijaitseva simulaatiokone antaa raporttia siitä, kuinka oppilaan kuormaus on sujunut vaihe vaiheelta. Ruutua tutkailee Ville Ovaskainen.

Metsäkoneen perusopetuksessa hypättiin uudelle tasolle Riverian Valtimon yksikössä, kun metsäkonekoulun simulaatioharjoitusalue valmistui. Harjoituskentän avajaisia vietettiin viime perjantaina Pielisen Karjalan tulevaisuusfoorumin yhteydessä.

Simulaatiokenttä muodostuu kahdesta sähkökäyttöisestä ajokoneesta ja yhdestä puutavaran kuorma-auton nupista sekä valvomotornista. Simulaatiokoneet ovat viimeistä huutoa, täysin varusteltuja, mutta ilman ajomoottoreita ja voimansiirtoa paikoilleen ankkuroituja. Valvomo on harjoituskentän hermokeskus, jossa koneen kuljettajan suoritukset analysoidaan koneen keräämän datan ja videomateriaalin avulla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Simulaatiokenttä on oppimisympäristönä ainutkertainen, ensimmäinen maailmassa, iloitsi metsäkonekoulun koulutuspäällikkö Mikko Saarimaa kymmenen vuotta vireillä olleen hankkeen toteutumisesta.

Oppimisympäristön tehokkuus perustuu henkilökohtaisesti etenevään täsmäopetukseen. Sen pohjana on simulaattorikoneiden antama data osaamisesta.

– Mittarit ovat lahjomattomia. Arviointi perustuu puhtaasti mittaustuloksiin, ei opettajan silmään eikä pärstäkertoimeen, esitteli metsäkonekoulun opettaja Ville Ovaskainen oppimisympäristöä.

Kun kone mittaa oppilaan todellisen taitotason, opetus painotetaan oikeaan kohtaan. Kun harjoituksessa on saavutettu haettu taso, siirrytään seuraavalle tasolle.

Aiemmin kuormaimen käytön perusopetus tapahtui kourajumppakentällä, käytössä olevilla ajokoneilla. Koneet siirtyivät kentältä työharjoittelukohteisiin metsään riippumatta siitä, millä mallilla oppilaan taitotaso oli.

– Nyt harjoittelukoneet eivät liiku mihinkään. Ne ovat koko ajan kentällä, ja metsään mennään sitä mukaa, kun riittävä taito harjoituskentällä on saavutettu, Ovaskainen kuvasi harjoituskentän toimivuutta.

Kommentoi

Hae sivuilta