Julkaistu 
Marianne Haverinen

Ensilumenlatu avataan perjantaina lämpimissä merkeissä – "Ainahan siinä tulee hävikkiä"

Bomban ja Hyvärilän välinen metsikkö sai lumikuorman toisensa perään maanantaina. Heikki Rissanen Bomban ja Hyvärilän välinen metsikkö sai lumikuorman toisensa perään maanantaina.

Ensilumenladulle ei odoteta tänä vuonna pakkasia, vaan avajaispäivä on määrätty jo ennalta lukkoon. Ladulle pääsee suksimaan tulevana perjantaina, satoi tai paistoi.

Syynä on se, että latu on siirretty toiseen paikkaan. Viime vuonna latua ei voinut tehdä ennen pakkasia, koska kuorma-autot jäivät kiinni pehmeälle latupohjalle. Uudelle latureitille Bomban kylpylän ja Hyvärilän välille tehtiin viime kesänä jämäkkä latupohja, purupinta korvattiin kivituhkalla ja hiekalla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Nyt pohja kestää ajaa isoilla kuormilla. Eikä uudella reitillä ole mäkiä, jotka hankaloittavat ladun tekemistä, sanoo Nurmeksen vapaa-aikasihteeri Armi Laukkanen.

Yksi syy paikan vaihdokselle on yhteistyö Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kanssa. PKO rahoittaa latua viime vuoden tapaan 4 000 eurolla.

– Kylpylän ja Hyvärilän välillä on tietysti enempi kulkijaa, ja ladulle pääsee melkein hotellin portailta. Se on paras paikka ladulle näillä seuduin, kun Kartanon kierros on ollut pelkästään metsässä, toteaa kuntatekniikan mestari Jorma Huttunen.

Uusi latu alkaa kylpylältä ja päättyy miljoonasaunan viereen leirintäalueelle. Molemmissa päissä on tilavat kääntymisalueet. Jorma Huttusen mukaan kääntymispaikat määrittivät ladun pituuden.

– Pidemmälle kääntymispaikkoja olisi ollut vaikeampi toteuttaa, hän toteaa.

Latu on 1,8 kilometriä pitkä, joten edestakaisin hiihdettäessä tulee 3,6 kilometrin lenkki. Viime vuonna ensilumenlatu oli 2,4 kilometrin mittainen ympyrälenkki.

Ensilumenladun avajaisviikolle on luvattu reippaita plusasteita ja vesisateita. Se ei kuitenkaan enemmälti huoleta laduntekijöitä.

– Ainahan siinä tulee hävikkiä. Saadaan kuitenkin tehtyä aika vahva kerros, 60–70 senttiä. Ja onhan tykkilumi kestävää, melkein kun jäätä, kun se vielä tampataan kaivinkoneella, Huttunen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta