Julkaistu 
Anu Saarelainen

Nurmeksen ja Valtimon riistanhoitoyhdistykset suunnittelevat yhdistymistä

Nurmeksen rhy:n puheenjohtaja Esa Kortelainen (vas.) ja Valtimon rhy:n puheenjohtaja Antti Nyman. Anu Saarelainen Nurmeksen rhy:n puheenjohtaja Esa Kortelainen (vas.) ja Valtimon rhy:n puheenjohtaja Antti Nyman.

Nurmeksen ja Valtimon riistanhoitoyhdistysten hallitukset ovat käyneet tunnusteluneuvottelun yhdistysten yhdistämisestä. Neuvotteluissa päätettiin yksimielisesti jatkaa neuvotteluita ja viedä yhdistyminen vuosikokousten päätettäviksi helmikuussa.

– Ensin tunnustelemme jäsenistön näkemyksiä. Hallitukset arvioivat uudelleen yhdistymisasian eteenpäin viemistä, mikäli vastustus on voimakasta, sanoo Nurmeksen rhy:n puheenjohtaja Esa Kortelainen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Valtimon riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Antti Nymanin mukaan suurin syy yhdistymishankkeelle on riistanhoitoyhdistysten rahoitusjärjestelmän muuttuminen.

– Uusi rahoitusmalli sortaa pieniä yhdistyksiä, Nyman sanoo.

Riistanhoitoyhdistysten lakisääteisten tehtäviensä hoitoon saama rahoitus perustuu uudessa järjestelmässä jäsenmäärään ja tehtävien, kuten suurriistanvirka-aputehtävien eli SRVA-tehtävien, määrään. Jäsenmäärän vaikutus rahoituksessa on peräti 35 prosenttia.

Nurmeksen yhdistyksessä jäseniä on nykyisin 1 640 ja Valtimon yhdistyksessä 645. Esa Kortelainen harmittelee, että monet Etelä-Suomessa asuvat mutta Ylä-Karjalassa metsästävät ovat liittyneet jäseniksi asuinseutunsa riistanhoitoyhdistykseen. Hänen mielestään kannattaa jäsenenä olla siellä, missä metsästää.

Taloushuolet eivät ole ainoa syy yhdistymissuunnitelmille. Toinen syy on metsästäjien määrän väheneminen ja jäsenistön ikääntyminen sekä hallinnon raskaus pienissä yhdistyksissä.

– Yhdistyminen tarkoittaisi hallinnon keventämistä, kun kummallakin paikkakunnalla ei tarvitsisi pyörittää hallintoa erikseen, Antti Nyman sanoo.

Sekä Nurmeksessa että Valtimolla säilyisivät mahdollisen yhdistymisenkin jälkeen omat ampumaradat, ja tutkintoja otettaisiin vastaan molemmilla paikkakunnilla.

Kommentoi

Hae sivuilta