Julkaistu 
Heikki Rissanen

Elinan suotaival avattiin Nurmeksessa – reittitalkoissa aherrettiin yli 800 tuntia

Hiljentyminen hulppean näköalan äärellä. Riitta Tiensuu (vas.) toimitti Elinan suotaipaleen ja sen kulkijoiden siunaamisen. Heikki Rissanen Hiljentyminen hulppean näköalan äärellä. Riitta Tiensuu (vas.) toimitti Elinan suotaipaleen ja sen kulkijoiden siunaamisen.

Haikolan talon salossa liehui Suomen lippu ja parkkipaikka täyttyi hyvissä ajoin viime torstai-iltapäivänä, kun Nurmeksen evankelisen opiston ystävät, talkooväki ja kyläläiset kokoontuivat Kohtavaaran luonto- ja historiapolun jatko-osan avajaisiin.

Syytä juhlaliputukseen oli, sillä Elinan suotaipaleeksi nimetyn lenkin valmistuminen oli huipennus mittavalle Kestävää kehitystä Kohtavaaraan -hankkeelle. Hanke oli osa Vaara-Karjalan Leader ry:n Kestävästi kehittyvät kylät -teemahanketta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Opiston ystävien osuus hankkeen toteutumisessa oli omarahoitusosuuden kuittaava, yli 800 tunnin talkooponnistus.

– Nyt valmistunut ja käyttöön otettava suotaival jatkaa polun kokonaispituuden noin 2,5 kilometriin, pohjusti Kyllikki Tiensuu johdattaessaan vierasjoukon parkkipaikan opastaululta vuonna 2016 raivatun vanhan polun alkupäähän.

Polun jatko-osa on nimetty sotien jälkeen Nurmeksen evankelista opistoa käyneen, hiljattain edesmenneen Elina Turusen mukaan.

Elinan suotaipaleen lähtöpisteeseen Kohtavaaran vanhan tilan raunioille pääsee näköalatornin kautta kulkevaa jyrkkää polkua tai vaaran huipun kiertävää loivempaa reittiä. Mutta minkä matkassa voittaa, sen ajassa häviää, kävi oikopolulla toteen, kun matkan varrella oleva näköalatorni imaisi matkassa voitetun ajan moninkertaisesti.

– Ette kai jääneet pilviä laskemaan, pidemmän polun kautta etujoukoissa Kohtavaaran vanhan tilan raunioille ennättänyt Kyllikki Tiensuu arveli jo alkumatkasta aikataulua venyttäville jälkijoukoille.

Aikaa pimeän tuloon kuitenkin oli sen verran, että retkeilijät ehättivät tutustua myös vanhan Kohtavaaran tilan raunioihin.

– Olihan tämä maisema silloin erilaista, kun tästä kouluun kuljettiin. Meitä koulupoikia varoiteltiin ja peloteltiin tuosta kivikaivosta, muisteli ensimmäistä kertaa kotikylänsä luontopolkuun tutustunut Jari Tolvanen Kohtavaaran tilan raunioilla.

Loppumatkan varrelle sijoittui muun muassa lammaspaimenen suojateilleen kaivaman talvisuojan jäänteet, jossa paimenkin laumansa kassa majaili.

Kommentoi

Hae sivuilta