Julkaistu 
Mika Rinne

"Mitä terveempi lehmä, sitä parempi kannattavuus" – Euromaito-hanke vertailutti yläkarjalaiset maitotilat eurooppalaisiin

Maitotilan kannattavuus mietityttää Pasolan tilan isäntä Hannu Gröhniä. Mika Rinne Maitotilan kannattavuus mietityttää Pasolan tilan isäntä Hannu Gröhniä.

Maidontuotannon kilpailukykyä ja maitotilojen kannattavuutta yritetään parantaa eurooppalaisten maatilojen keskinäisellä tiedonvaihdolla. Loppusuoralla olevaan Euromaito-hankkeeseen on osallistunut 12 suomalaista ja yli sata eurooppalaista pilottitilaa.

Ylä-Karjalasta mukana ovat Pasolan tila Nurmeksesta ja Timolan luomupihatto Valtimolta. Pasolan maitotilan isäntäpariskunta Niina ja Hannu Gröhn pitävät hanketta tarpeellisena.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Kannattavuusongelma nakertaa maidontuotantoa. Sen parantamiseksi on mietitty ideoita Euroopan laajuisesti, Niina Gröhn sanoo.

Suomessa on jäljellä runsaat 7 000 maitotilaa, joista Nurmeksessa on 37 ja Valtimolla 30.

– Ukrainan kriisin puhkeamisen ja maitokiintiöiden poistumisen jälkeen maidontuotannon uusi normaali tilanne yhteisillä eurooppalaisilla markkinoilla vaatii sitä, että tilojen täytyy sopeutua ja kehittää omaa tuotantoa sekä kannattavuutta, Hannu Gröhn selvittää.

Tilan isäntäpariskunta kävi hankkeen kautta tilavierailuilla Hollannissa ja Ruotsissa.

– Pääsimme vertailemaan pöydän ääressä avoimesti oman ja ruotsalaisten tilojen taloustietoja EDF-laskentamenetelmällä. Katsottiin, missä he ovat onnistuneet ja missä me voitaisiin kehittää omia toimintatapoja, Niina Gröhn kertoo.

Parhaat ideat ja toimintamallit jaetaan tilojen kesken.

– Saimme ideoita muun muassa kuivitukseen ja nuorkarjan kasvatukseen. Esimerkiksi syväkuivikeparsilla saataisiin lehmille pehmeämmät makuualustat, joka olisi hyväksi niiden terveydelle. Mitä terveempi lehmä, sitä parempi kannattavuus, Hannu Gröhn tietää.

Kommentoi

Hae sivuilta