Julkaistu 
Marianne Haverinen

Leivänpäällystahnoista ratkaisu rasvakiistaan? – "Lapsia itseään pitää kuunnella"

Nurmeslaisissa kouluissa toivotaan leivän päälle Oivariinia ja lasiin kevytmaitoa. Aihekuva: Sirpa Suomalainen Nurmeslaisissa kouluissa toivotaan leivän päälle Oivariinia ja lasiin kevytmaitoa.

Ylä-Karjala kertoi torstaina Nurmeksen kouluissa virinneestä toiveesta saada Oivariini, kevytmaito sekä suola takaisin kouluruokaloihin. Myös osa Porokylän koulun oppilaiden vanhemmista vaatii Oivariinia takaisin ja samalla myös kevytmaitoa.

Vanhemmat ovat huolissaan siitä, että lapset ovat alkaneet syödä vähemmän leipää koulussa. He ovat myös eri mieltä suositusten kanssa siitä, mikä on terveellistä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Keiju on niin teollinen valmiste, että mieluummin suosin Oivariinia luonnonmukaisempana. Se on myös maidontuottajia tukevampi ratkaisu, sanoo vanhempi Anni Korkalainen.

Myös kevytmaitoa suositaan siitä syystä, että sitä on vähemmän käsitelty.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteerille Arja Lyytikäiselle kiistan aihe ei ole suinkaan uusi, vaan asiaa on puntaroitu muissakin kunnissa. Hän kehottaa välttämään vastakkainasettelua ja rakentamaan yhteisen kompromissin.

– Korostan sitä, että lapsia itseään pitää kuunnella. Heillä on tosi fiksuja ratkaisuja moniin asioihin, he vain tarvitsevat samalla tavalla perustelut kuin aikuisetkin, hän sanoo.

Lyytikäinen vinkkaa, että esimerkiksi levitekiistan voisi ratkaista nuorten suosiossa olevilla leivänpäällystahnoilla. Ne voivat olla rahka-, kasvis- ja öljypohjaisia, joissa on paljon yrttejä.

Vanhempien kommenttiin teollisesta Keijusta Lyytikäinen toteaa, ettei käsityksille ole tieteellistä perustaa.

– Kaikki tuotteet ovat turvallisia, hän vakuuttaa.

Kommentoi

Hae sivuilta