Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

Luonnonvarakeskus jatkaa susiseurantaa Ylä-Karjalassa – Nyt käynnistyvä seuranta on viimeinen

Lumijälistys jatkuu jälleen. Arkistokuva: Marianne Haverinen Lumijälistys jatkuu jälleen.

Luonnonvarakeskus (Luke) jatkaa vielä tämän talven susien lumijäljityksiä ja DNA-keruuta Itä-Suomessa. Kyseessä on kolmivuotisen kehitysprojektin viimeinen talvi.

Luken tutkija Samuli Heikkinen kertoo, että Ylä-Karjala on seurannan ydinaluetta. Hänen mukaansa Luke seurailee ainakin Saramon laumaa ja Nurmeksen ja Juuan rajalla liikkuvaa Panjan laumaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Samoin Nurmeksen ja Kuhmon väliseltä alueelta tullaan katsomaan aivan varmasti, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan tarkoituksena on koluta sellaisia alueita, joista ei ole valmiiksi tietoa. Tällainen alue on esimerkiksi Venäjän rajanpinta, joka tutkitaan aivan maakunnan pohjoisosista eteläosiin.

– Alueilla, joilla on gps-seuranta, ei tarvitse niin voimallisesti tehdä työtä, kun perustieto on jo olemassa.

Lumijäljityksissä kullakin reviirillä kuljetaan susien jäljillä vähintään kolme kilometriä kerrallaan ja jäljityksiä tehdään vähintään kolme samalta reviiriltä. Reitti ja havainnot tallennetaan gps-laitteen avulla. DNA-keruu puolestaan tarkoittaa susien ulosteiden keräämistä. Sen avulla pystytään määrittämään reviirillä olevien susien yksilömäärä ja erottaa läheiset laumat toisistaan.

Hieman myöhemmin aloitetaan susien gps-pannoitukset, joita tehdään vain tietyillä reviireillä.

Heikkisen mukaan osa tutkimusryhmästä on jo kentällä ja työtä tehdään 2–2,5 kuukautta. Kenttätyötä ohjaavat petoyhdyshenkilöiden kirjaamat susihavainnot Tassu-järjestelmässä.

Kommentoi

Hae sivuilta