Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

Huumeet entistä näkyvämpiä Nurmeksessa – "On tietynlainen nousukausi menossa"

Päihdepalvelujen mukaan Nurmeksessa käytetyin huume on kannabis. Aihekuva. Maija Yrjölä Päihdepalvelujen mukaan Nurmeksessa käytetyin huume on kannabis. Aihekuva.

Puhelinsoitto sairaalasta tuli täysin yllätyksenä nurmeslaiselle äidille. Hänen naapuripaikkakunnalla asuva tyttärensä oli joutunut sairaalaan huumeiden käytön vuoksi.

– Kuulin myöhemmin, että hänen tilanteensa oli kestänyt 2–3 vuotta yläkoulussa. Hän pystyi sen niin hyvin peittämään, että puhelu tuli kuin isku vasten kasvoja, äiti kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Äiti haluaa jakaa tarinansa, jotta muutkin vanhemmat avaisivat silmänsä.

– Että minne lääkkeet häviävät kaapeista. Nyt käytetään epilepsialääkkeitä, joiden sivuvaikutuksena on itsetuhoajatuksia, hän varoittelee.

Äidin kuulemien juttujen mukaan sekakäyttö- ja huumepiireissä pyörii 15–17-vuotiaita nuoria. Hänen oma tyttärensä oli juuri valmistunut peruskoulusta ja saanut opiskelupaikan ammattikoulusta, mutta hän joutuikin katkaisuhoitoon. Huumeet hän oli saanut Nurmeksesta.

Eri viranomaiset vahvistavat, että Nurmeksessa liikkuu huumeita, mutta käyttäjien määrää on vaikea arvioida. Päihdetyön sosiaalipalveluohjaaja Leila Kärki arvioi käytön lisääntyneen viime vuosina, mutta toteaa sen näkyvän päihdetyössä vasta viiveellä.

– On nousuja ja laskuja, ja nyt on taas tietynlainen nousukausi menossa. Sen kuulee yhteistyötahojen ja asiakkaiden puheissa. Menee kuitenkin jokunen vuosi ennen kuin käyttäjä hakeutuu hoidon piiriin, jos edes hakeutuu, Kärki toteaa.

Kärjen mukaan Nurmeksessa käytetään enimmäkseen kannabista, joka on hänen kuulemansa mukaan nyt aiempaa vahvempaa. Esille nousevat myös amfetamiini, sekakäyttö ja jonkin verran myös muuntohuumeet.

Ongelmat näkyvät kuitenkin jo lukion ja ammattikoulun arjessa. Lukion ja Riverian erityisopettajan Marjut Sihvosen mukaan etenkin huumeiden viihdekäyttö on lisääntynyt.

– Aiemmin oli vähemmän käyttäjiä mutta isompia ongelmia, Sihvonen arvioi.

Nuorisopäällikkö Martti Piironen arvioi, että huumeiden käytöstä on tullut aiempaa näkyvämpää. Hän on saanut huolestuneita yhteydenottoja vanhemmilta, joiden mukaan ”kaduilla pyörii huumehörhöjä”.

– Se on jollain tavalla arkipäiväistynyt. Sellainen leimaavuus on vähentynyt, hän pohtii.

Kommentoi

Hae sivuilta