Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Jukola ja PKO suunnittelevat yhdistymistä

Jukolan nimi saattaa muuttua tulevaisuudessa Pohjois-Karjalan osuuskaupaksi Arkistokuva: Marianne Haverinen Jukolan nimi saattaa muuttua tulevaisuudessa Pohjois-Karjalan osuuskaupaksi

Jukolan Osuuskauppa ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat avanneet keskustelun yhdistymisestä, joka toteutuessaan synnyttäisi koko maakunnan kattavan osuuskaupan.
Keskustelussa aloitteellisen Jukolan toimitusjohtaja Raija Rantasen mukaan Jukola lähtee yhdistymisen valmisteluun vapaaehtoisesti. Taloudellista pakkoa ei ole, koska Jukolan talous on saatu kulukuurin avulla vahvalle tolalle.

– Yrityksessä pitää katsoa tulevaisuuteen, ja tulevaisuudessa alueen väestökehitys merkitsee sitä, että kannattavuus tulee heikkenemään ja edullisen hintatason pitäminen olisi vaikeaa, Rantanen perustelee.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Tilastokeskuksen väestöennusteen perusteella Jukolan alueen väestö vähenee vuoteen 2040 mennessä 16 prosenttia.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Juha Kivelä iloitsee Jukolan ehdotuksesta.

– Äärimmäisen hieno tilanne, kun aloite tulee Jukolalta. Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa yhdistyminen on ollut toiveissa jo pidemmän aikaa, Kivelä sanoo.

Hän sanoo, että yhteinen osuuskauppa antaa mahdollisuuden kehittää toimintaa aivan eri tavalla kuin aiemmin. Negatiivisen väestökehityksen vastaveturiksi Kivelä povaa Pielisen altaan ympärille rakennettavaa matkailutuotetta ja sinne saatavaa venäläismatkailijavirtaa.

Rantasen mukaan yhdistymisessä olisi hyötyjä molemmille osuuskaupoille. Hän kehuu PKO:ta muun muassa Bomballa tehdystä työstä ja siitä syntynyttä positiivista ilmapiiriä. Uusi kauppa voisi merkitä yläkarjalaisille muun muassa vuosittaista ylijäämänpalautusta.

– Olisimme yhdessä vahvempi osuuskauppa. PKO on ollut yksi palkitsevimmista osuuskaupoista Suomessa, Rantanen sanoo.

Sulautumisesta päättää ensin Jukolan Osuuskaupan kevätkokous, jonka ajankohdan päättää hallintoneuvosto helmikuun lopulla.

– Osuuskuntakokouksessa asiasta todennäköisesti äänestetään. Kokoukseen toivotaan runsasta osanottoa, Rantanen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta