Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Rissanen

Viime talvesta viisastuttiin – Lumitilanne ajoi lumenpudottajat katoille

Yrittäjä Antti Nuutinen urakoi eilen keskiviikkona entisen Karelmentin hallin katolla. Heikki Rissanen Yrittäjä Antti Nuutinen urakoi eilen keskiviikkona entisen Karelmentin hallin katolla.

Viime talvi kuritti kattorakenteita rankalla kädellä muun muassa Ylä-Karjalassa, ja useita teollisuus- ja varastohallien kattoja romahti poikkeuksellisen painavan lumikuorman alla. Se sai kiinteistöhuollosta vastaavat varuilleen ja toimimaan tänä vuonna tavallista aiemmin Nurmeksessa. Pielis-areenan katto on puhdistettu jo kertaalleen tämän talven lumista. Lumenpudottajat jatkavat urakkaansa kuluvalla viikolla jäähallin katolla ja siirtyvät siitä Mottikadun teollisuushallien katoille.

– Oltiin etupainotteisesti liikkeellä, kuvaili kaupungin kiinteistöhuollon esimies Timo Pelkonen kaupungin kiinteistöjen tilannetta alkuviikosta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lumien pudottaminen ehdittiin aloittaa ennen kuin Suomen ympäristökeskus kehotti kiinteistönomistajia tarkkailemaan suurten hallien kattojen lumitilannetta kautta maan.

Ympäristökeskuksen mittausten mukaan lumikuorma on nyt Itä- ja Pohjois-Suomessa 80–100 kiloa neliömetrillä. Kuluvalla viikolla lumikuorman ennustetaan kasvavan reilusti ympäri maata, jopa 30 kiloa neliömetrillä.

Lunta katoille on karttunut tavallista aikaisemmin, koska talveen ei ole mahtunut yhtään suojasääjaksoa.

– Lumitilanne voi vaihdella hyvinkin paljon. Pahin tilanne on, kun lumen paino jakautuu epätasaisesti kattolappeella. Samalla lappeella voi olla suuriakin eroja, korostaa Nurmeksen rakennustarkastaja Timo Karreinen.

Lumikuorman epätasaista jakautumista lisäävät kattojiirit ja eri tasoissa olevat kattorakenteet. Varsinkin navetoissa on paljon eri tasossa olevia kattorakenteita, joissa lumi kerääntyy seinämien viereen.

Kommentoi

Hae sivuilta