Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

Kuntaliitos tai ei – Nurmes ja Valtimo joutuvat sopeuttamaan talouttaan lähivuosina

Valtimon ja Nurmeksen kuntaliitosselvitys etenee nyt kartoituksesta neuvotteluvaiheeseen. Arkistokuva: Marianne Haverinen Valtimon ja Nurmeksen kuntaliitosselvitys etenee nyt kartoituksesta neuvotteluvaiheeseen.

Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitosselvitystoimikunnan julkaisemat talousluvut ovat karua luettavaa. Nurmeksen talousjohtaja Jussi Sallinen tiivistää, että molempien kuntien talous lähtee viimeistään vuonna 2023 jyrkkään alamäkeen ilman sopeutustoimia. Sama pätee yhteiseen kuntaan.

– Yhteisellä kunnalla selvittäisiin kuitenkin pienemmällä säästötarpeella, Sallinen tulkitsee lukuja.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Yhteisen kunnan talous hyötyisi erityisesti valtionosuuksien syrjäisyyslisästä, joka toisi yhteiseen kassaan 900 000 euroa lisää per vuosi.

Lisäksi talouden sopeuttamisohjelma on helpompi toteuttaa yhteisellä kunnalla. Lukuihin ei ole nimittäin laskettu vielä sisään säästöjä, joita saadaan karsimalla päällekkäisyyksiä henkilöstöstä ja tiloista.

– Esimerkiksi Valtimon kunnanjohtajan palkkaa ei ole vielä huomioitu, Sallinen sanoo.

Sallinen huomauttaa, etteivät säästöt tulisi irtisanomisista, sillä lähivuosina kunnissa on eläköitymässä paljon henkilöstöä.

Laskelmien mukaan Valtimon kunnasta on kehkeytymässä kriisikunta vuoteen 2025 mennessä ilman sopeuttamistoimia. Nurmeksella ja yhteisellä kunnalla ei ole sellaisia viitteitä.

Veroprosenttien korotuspaineen näkökulmasta valtimolaiset hyötyisivät kuntaliitoksesta. Kuuden vuoden aikana veroprosenttia olisi nostettava Nurmeksessa 22,9 prosenttiin, Valtimolla 28,4 prosenttiin ja yhteisessä kunnassa 23,4 prosenttiin, jos poistot halutaan kattaa vuosikatteella ilman muita säästötoimia.

Kommentoi

Hae sivuilta