Julkaistu    |  Päivitetty 
Kati Honkanen

Nurmeksen kaupungin ladut siirtyivät internetiin – hoitotilanteen voi tarkistaa vaikka puhelimella

Latukoneen liikkeitä voi tarkastella nyt internetin kautta. Arkistokuva: Yrjö Nevalainen Latukoneen liikkeitä voi tarkastella nyt internetin kautta.

Nurmeksen kaupungin ylläpitämien latujen hoitotilanteen voi nyt tarkistaa internetistä. Kunnossapidon ajantasainen seurantajärjestelmä, Latu-palvelu, otettiin käyttöön viime viikon maanantaina.

– Palvelun käyttöönottoa on suunniteltu jo parina viime talvena, ja nyt se päätettiin hankkia, kertoo Nurmeksen kaupungin kaupunkirakennepäällikkö Niko Mahlavuori.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Latu-palveluun pääsee Nurmeksen kaupungin internet-sivulla olevasta linkistä, ja sen käyttö on maksutonta. Selainpohjainen järjestelmä toimii myös mobiililaitteissa. Kartta-aineiston, jossa latuverkosto näkyy, on tuottanut Nurmeksen kaupungin maankäyttö.

– Tieto latujen kunnosta on saatavilla reaaliaikaisesti ja helpossa muodossa, Mahlavuori toteaa.

Käytännössä palvelu toimii niin, että latuja kunnostavan latukoneen tai moottorikelkan ajajalla on mukanaan älypuhelin, johon asennettu sovellus rekisteröi jatkuvasti ajettavaa reittiä.

– Tieto päivittyy internetiin kaikkien nähtäville vain noin kymmenen minuutin viiveellä.

Kunnostustyöt näkyvät käyttäjille kartalle piirtyneinä erivärisinä viivoina. Haluamaansa reittiä voi tarkastella napauttamalla sitä valikosta, jolloin näkyviin tulee reitin nimi ja pituus sekä päivämäärä ja kellonaika, jolloin latu on viimeksi kunnostettu.

Nurmeksen kaupungilla on noin 58 kilometriä latuverkostoa, joista 30 kilometriä on jäälatuja. Maan päällä olevat ladut ajetaan Mahlavuoren mukaan päivittäin ja ajankohta sovitetaan sään mukaan.

Latu-palvelusta hyötyvät hiihtäjien lisäksi latujen hoitajat. Sovelluksesta voi lukea toimenpideraportteja, ja latujen hoitoon liittyvä historiatieto tallentuu muistiin.

Kommentoi

Hae sivuilta