Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

Sopu syntyi – Nurmes ja Valtimo pääsivät yli kuntaliitoksen kipukohdista

Yhdistymissopimuksessa Asko Saatsista kaavaillaan uuden kunnan kaupunginjohtajaa. Marianne Haverinen Yhdistymissopimuksessa Asko Saatsista kaavaillaan uuden kunnan kaupunginjohtajaa.

Nurmes ja Valtimo pääsivät eilen tiistaina yksimielisyyteen kuntaliitoksen yhdistymissopimuksesta. Sopu syntyi ehkä hieman yllättäen jo toiseksi viimeisessä selvitystoimikunnan kokouksessa.

Suurin kipukohta oli uuden kunnan hallituksen koko ennen kuntavaaleja. Valtimo ajoi hallitukseen itselleen seitsemää jäsentä, jolloin Nurmeksella olisi ollut paineet korottaa 11 jäseneen. Lopputuloksena päädyttiin 9+4-hallitukseen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Valtimon kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna Hölttä toteaa, että Valtimolla edustuksellisuus kasvaa kuitenkin lautakuntapaikkojen myötä. Valtimolaiset saavat hyvinvointilautakuntaan ja kaupunkirakennelautakuntaan neljä paikkaa ja nurmeslaiset yhdeksän, kun Valtimolla ei ole tällä hetkellä vastaavia lautakuntia ollenkaan.

– Jakoon tulee enemmän luottamuspaikkoja, sellaisia, joilla pystyy vaikuttamaan uuden kaupungin kehitykseen, Hölttä sanoo.

Kuntalaisten kannalta yksi merkittävimmistä kirjauksista estää veroprosentin roiman korottamisen. Sopimuksessa sitoudutaan siihen, ettei yksikään kriisikuntamittareista saisi muuttua negatiiviseksi. Yhtenä mittarina on veroprosentti, jota ei tällä hetkellä pystyisi korottamaan Nurmeksessa enempää kuin 0,25 prosenttiyksikköä. Sopimus sitoo uutta kuntaa kolme vuotta.

 

Päivitys 14.2: Juttuun on kirjoitettu jatkojuttu, joka avaa kuntaliitoksen askelmerkkejä.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...