Julkaistu 
Anu Saarelainen

Uusi säätutka parantaa Ilmatieteen laitoksen myrskyennusteita – Sijoituspaikka Nurmes

Mujejärvelle nousee 30-metrinen säätutka. Kuvassa Kesälahden säätutka vuodelta 2014. Arkistokuva: Päivi Jantunen Mujejärvelle nousee 30-metrinen säätutka. Kuvassa Kesälahden säätutka vuodelta 2014.

Ilmatieteen laitos rakentaa säätutkan Mujejärvelle. Noin 30 metriä korkea rakennus on jo saanut kaupungilta rakennusluvan. Torniosa on 25 metriä korkea, ja sen päällä pallomaisen suojakuvun alla on antenni.

Mujejärven tutka tulee olemaan Ilmatieteen laitoksen säätutkaverkoston yhdestoista tutka. Ilmatieteen laitoksella on ennestään Pohjois-Karjalassa yksi säätutka, joka sijaitsee Kesälahdella. Nurmesta lähin tutka on Kuopiossa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Etsimme paikkaa Kainuun puolelta, mutta sopiva paikka löytyi Nurmeksesta, kertoo projektipäällikkö Mikko Kurri.

Säätutkaverkostolla Ilmatieteen laitos kerää tietoa sateista ja tuulista. Uusi sääasema tarkentaa sääennusteita. Kurrin mukaan siitä on välillisesti hyötyä myös teiden talvikunnossapidossa, kun säätutkasta on saatavissa tietoa matalalla lähestyvistä sadepilvistä.

– Myös idästä tulevat ukkosmyrskyt tulevat Mujejäven sääaseman ansiosta Ilmatieteen laitoksen tietoon aiempaa nopeammin, joten niihin on mahdollista varautua paremmin, hän sanoo.

Säätutkan tarkka sijaintipaikka tulee olemaan Riihivaaran idänpuoleinen vaaranlaki. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kesällä. Laitteiston asennukset jäävät Kurrin mukaan syksyyn.

Nykyisin Ilmatieteen laitoksella on sääasemat Valtimon kirkonkylässä ja Mujejärvellä. Niiden toimintaan ei uudella säätutkalla ole vaikutusta.

Kommentoi

Hae sivuilta