Julkaistu 
Risto Kuittinen

Vaara-Karjalan Leader valmistautuu tulevaan – "Rahoitus tulee varmasti pienenemään"

Vaara-Karjalan Leader pystytti Nurmekseen pop up -toimiston tiistain ja keskiviikon ajaksi, jolloin hankkeiden toimijat saivat käydä kysymässä neuvoa tukien maksatukseen toiminnanjohtaja Hannele Pyyköltä ja hankesihteeri Mira Vihoselta. Risto Kuittinen Vaara-Karjalan Leader pystytti Nurmekseen pop up -toimiston tiistain ja keskiviikon ajaksi, jolloin hankkeiden toimijat saivat käydä kysymässä neuvoa tukien maksatukseen toiminnanjohtaja Hannele Pyyköltä ja hankesihteeri Mira Vihoselta.

Kuluvan EU-ohjelmakauden kääntyessä loppusuoralle on Vaara-Karjalan Leader ry alkanut valmistella jo seuraavaa ohjelmakautta vuosille 2021–2027. Tulevaisuuteen valmistaudutaan kyselemällä yhdistyskentältä ja yhteistyökumppaneilta, millaisia rahoitusideoita tulevaisuuden varalle on.

Vaara-Karjalan Leaderin toiminnanjohtaja Hannele Pyykön mukaan jo nyt on selvää, että tulevalla kaudella rahoituksen määrä vähenee entisestään.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Rahoituskehys on ollut aivan liian pieni, mutta siihen emme voi vaikuttaa. Tulevalla kaudella rahoitus tulee varmasti pienenemään, arviolta 5–25 prosenttia. Vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa tarkasti, kun avoimia asioita on vielä paljon, Pyykkö sanoo.

Pyykön mukaan tulevalla ohjelmakaudella Euroopan unioni edellyttää, että leader-toiminta muuttuu monirahastoiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että maaseuturahaston lisäksi Vaara-Karjalan Leaderin strategian toteuttamiseksi joudutaan käyttämään muitakin rahoituslähteitä, kuten rakennerahastoa, tai hakemaan ministeriöiden suoria rahoituksia.

Pyykön mukaan rahoituksen aikaansaamaa vaikutusta on toisinaan vaikea arvioida, koska mittareita kaikille toiminnan tuloksille ei ole olemassa. Pyykkö nostaa esille hanketoimijoiden kokemukset, joita pitäisi kartoittaa entistä enemmän, mutta resursseja tähän ei ole.

– Hanketoiminta ei ole vain rahavirtoja. Maaseudulla asumisen ja viihtyvyyden näkökulmasta pehmeillä arvoilla on suuri merkitys, mutta niitä on vaikea mitata numeerisesti.

Numeroitakin on tarjolla runsaasti. Yhdistyksessä on muun muassa laskettu, että kolmen vuoden aikana hankkeissa on tehty talkootyötä 15,4 henkilötyövuotta ja erilaisia tapahtumia on järjestetty 74 kappaletta.

Kommentoi

Hae sivuilta