Julkaistu 
Marianne Haverinen

Ahma asettautumassa Nurmekseen – "Ei enää vain Lapin miesten etuoikeus"

Ahman nähtyään Markku Smura ei ollut uskoa silmiään, ja hän palasi vielä etsimään jälkiä todisteeksi. Markku Smura Ahman nähtyään Markku Smura ei ollut uskoa silmiään, ja hän palasi vielä etsimään jälkiä todisteeksi.

Kotiniemessä asuva Markku Smura näki ensimmäistä kertaa ahman jäljet Lautiaisella kaksi viikkoa sitten. Kävelylenkin aikana ahma oli ehtinyt tehdä jo uudet jäljet paluumatkalle.

Viime perjantaina Smura onnistui näkemään vilauksen vilkkaasta eläimestä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Satuin katsomaan dementikodin alapuolelta Laamilan uimarantaan päin ja totesin, että hittolainen, ahmahan siellä juoksee, hän kertoo.

Smura kertoo lenkkeilevänsä Lautiaisella ja Kotiniemessä paljon koiransa kanssa, mutta koskaan aiemmin hän ei ole nähnyt ahman jälkiä. Sen sijaan ilvekset ja ketut ovat asuinalueella tulleet tutuiksi.

– Ahmaa kun pidetään erämaan luontokappaleena, niin se sai meikäläisenkin vähän innostumaan, että mitäs tänne tulit, Smura tuumaa.

Smura kertoo kuulleensa ahmahavainnoista myös Akkosalmelta ja Känkkäälästä. Hän arvelee, että kyseessä voi olla sama kaveri.

Nurmeksen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kortelainen ei ole ihmeissään ahman kohtaamisesta taajama-alueella. Hänen mukaansa yleisesti kaikki petoeläimet ovat urbanisoitumassa.

Kortelaisen mukaan ahma on kuitenkin varsin tuore tulokas Ylä-Karjalassa. Hän arvioi, että ensimmäiset havainnot eläimestä tehtiin täällä vasta reilut viitisen vuotta sitten.

– Ahma on laskeutunut alemmas pohjoisesta. Se ei ole enää vain Lapin miesten etuoikeus. Moni epäili, että ne ovat vain ohikulkijoita, mutta kun ruokaa löytyy, niin ne rupeavat asettumaan. Se on vielä hirmuisen voimakkaasti lisääntyvä elukka, hän sanoo.

Kortelaisen mukaan ahma ei ole uhka lemmikkieläimille, mutta lampaat sille kelpaavat. Hän kertoo, että viime syksynä ahma oli napannut Höljäkästä kahden päivän sisällä kaksi lammasta aitauksesta.

Kommentoi

Hae sivuilta