Julkaistu 
Anu Saarelainen

Yrittäjät herättelevät UKK-reittiä unestaan – Matkailijat toivovat nyt lihasvoimin liikkumista

Maanselässä UKK-reitti jatkuu Pohjois-Karjalan puolelta Kainuuseen. Arkistokuva: Birgit Halkio Maanselässä UKK-reitti jatkuu Pohjois-Karjalan puolelta Kainuuseen.

Kolilta Juuan, Nurmeksen ja Valtimon kautta Kainuuseen ja siitä edelleen Savukoskelle jatkuva UKK-reitti saattaa vielä herätä unestaan. Juuan puolella alkaa toukokuussa Leader-suunnitteluhanke UKK-reitin kunnostamiseksi ja kehittämiseksi. Myös Nurmeksessa ja Valtimolla matkailuyrittäjät ovat toivoneet reitistön kunnostamista.

Juuassa UKK-reitin herättäminen on Kolin matkailuyhdistyksen ja Juuan kunnan yhteinen hanke. Elinkeinosuunnittelija Jonne Maaningan mukaan tavoitteena on kehittää reittiä maastopyöräilylle sopivaksi. Hankkeen jälkeen Juuan kunta raivaa ja kunnostaa reitit. Hankkeessa kunnostettava osuus päättyy lähelle Nurmeksen rajaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Pielisen kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Minna Heikkisen mukaan reitistön kunnostaminen nousi tärkeimmäksi asiaksi, kun Nurmeksen ja Valtimon matkailuyrittäjiltä kysyttiin, mitä kunnat voisivat tehdä matkailuyritysten menestymisen edellytysten parantamiseksi.

– Keski-Euroopassa kestävä kehitys on matkailussa isompi asia kuin meillä ymmärretäänkään. Matkailijoille pitää olla tarjolla kestävän kehityksen mukaisia vaihtoehtoja, kuten lihasvoimin tapahtuvaa liikkumista, Heikkinen sanoo.

Puukarin Pysäkin yrittäjä Anni Korhonen vahvistaa Heikkisen näkemyksen. Retkeilyreittejä tarvitaan, ja erityisesti maastopyöräilyreiteistä on kysyntää.

– UKK-reitti on tärkeä, koska se kulkee maakunnasta toiseen. Sillä on myös tarina, Korhonen sanoo.

Hänen mukaansa reitillä on Valtimon puolella osia, jotka ovat kulkukelpoisia, vaikka reitti suurimmaksi osaksi onkin risukoitunut. Toinen hyväkuntoisista osuuksista on Rumossa mäntykangasmaastossa ja toinen on Karhunpään ja kirkonkylän välillä.

Nurmeksessa ja Valtimolla reitin kunnossapito päätettiin virallisesti lopettaa vähäisen käytön vuoksi vuonna 2012.

Kommentoi

Hae sivuilta