Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

"Jos se tuntuu helpolta, silloin jotain on pielessä" – ortodoksit voivat paastota jopa puolet vuodesta

Ilona Lehmuksen paaston pelastavat mausteet ja proteiinit. Marianne Haverinen Ilona Lehmuksen paaston pelastavat mausteet ja proteiinit.

Ortodoksisessa kalenterissa jopa puolet vuodesta on paastopäiviä. Pääsiäisen lisäksi pitkiä paastojaksoja on kahdesti kesässä sekä joulun alla. Lisäksi joka keskiviikko ja perjantai ovat paastopäiviä, ja ennen ehtoollista on täyspaasto.

 Nurmeksen ortodoksisen seurakunnan kanttori Ilona Lehmus korostaa, että ruoka on vain yksi osa paastoa. Tavoitteena on, että kun ruoanlaittoa yksinkertaistetaan, vapautuu aikaa ja rahaa, joita voi käyttää hyviin asioihin. Paaston aikana keskitytään lähimmäisiin ja vältetään pahan puhumista.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Se on minulle suurin kipukohta, kun ei saisi olla ruokakeskeinen ja ajattelen niin paljon ruokaa, Lehmus toteaa.

Paaston yksi tärkeimmistä ideoista on Lehmuksen mukaan luoda eroa arjen ja juhlan välille.

– Kun välillä muutetaan arkea, silloin juhla tuntuu juhlalta. On jotenkin ansainnut sen.

Hän harmittelee erityisesti joulun pilaamista sillä, että jouluherkkuja aletaan syödä jo lokakuussa. Myös pääsiäisen onnistuu pilaamaan pitkäperjantain juhla-aterialla.

– Oli kristitty tai ei, kannustan valmistautumaan juhliin. Vietettäisiin juhlaa silloin, kun on juhla, ei etukäteen.

Lehmus uskoo, että todellinen paasto antaa parhaan palkkion. Hän vierastaa usein seurakunnissa kuulemaansa ohjetta, että jokainen paastoaa omien voimiensa mukaan.

– Jos se tuntuu helpolta, silloin jotain on pielessä. Paastoamisen pitää olla vaikeaa. Kun paastotaan ja huomataan, miten vaikeaa se on, huomaamme, miten itsekkäitä olemme.

Kommentoi

Hae sivuilta