Julkaistu 
Risto Kuittinen

Hiljainen tieto jakoon – Uusi hanke kouluttaa maatalouslomittajia

Aihekuva navetasta. Arkistokuva: Marianne Haverinen Aihekuva navetasta.

Maatalouslomittajien osaamisen parantamiseen tähdätään nyt Valtimon kunnan hallinnoimassa Osaava lomittaja -hankkeessa, joka järjestää vuoden ajan lomittajien tarpeisiin kohdennettuja täydennyskoulutuksia.

– Koulutukset alkavat toukokuun toisella viikolla Nurmeksessa, jolloin aiheena on aggregaatin käyttö. Kesätauon jälkeen koulutukset jatkuvat taas syksyllä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Miika Korhonen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hankkeessa on mukana kolme lomituksen paikallisyksikköä, Valtimolta, Liperistä ja Tohmajärveltä. Yksiköt järjestävät alueillaan samat koulutukset peräkkäisinä päivinä. Hankkeen koulutusteemat sisältävät muun muassa eläinterveyttä, palveluyrittämistä sekä nykyteknologiaa, jota käsitellään muun muassa syventävän lypsyrobottikoulutuksen muodossa.

Korhosen mukaan hankkeen yksi tärkeimmistä tavoitteista lomittajien kouluttamisen lisäksi on saattaa lomittajat ja maatalous-yrittäjät saman pöydän ääreen. Korhonen toivookin mahdollisimman monia maatalousyrittäjiä mukaan esimerkiksi luentotilaisuuksiin.

– Tarkoitus on jakaa tietoa lomittajien ja yrittäjien kesken, koska on todella paljon hiljaista tietoa, jonka jakaminen auttaisi kumpaakin ammattiryhmää, Korhonen sanoo.

Seuraavan vuoden aikana hankkeen tavoitteena on järjestää yhteensä 50 koulutuspäivää paikallisyksiköiden alueilla. Tavoitteena on myös saada mukaan ainakin 250 lomittajaa ja yrittäjää koko maakunnan alueelta. Lisäksi alan opiskelijoilla on mahdollisuus ilmoittautua koulutustilaisuuksiin.

Korhosen mukaan koulutuspaikat ja -muodot tulevat vaihtelemaan paljon. Osa koulutuksista järjestetään maatilakohteissa käytännön koulutuksina ja osa luentoina.

– Maatiloilla tapahtuviin koulutuksiin ei pystytä ottamaan mukaan yhtä suurta ihmismäärää kuin luennoille, Korhonen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta