Julkaistu 
Tuire Haverinen

Kaunista ja rumaa – Kysely paljasti, mitä Nurmeksen maisemista ajatellaan

Maalaismaisemat keräsivät paljon kehuja nettikyselyssä. Kuvassa Ylikylän maisemaa elokuussa 2018. Arkistokuva: Marjatta Törhönen Maalaismaisemat keräsivät paljon kehuja nettikyselyssä. Kuvassa Ylikylän maisemaa elokuussa 2018.

Nurmeksesta löytyy monia kauniita paikkoja. Tai ainakin tällainen tulos saatiin, kun kaupungin maankäyttösuunnittelija Stiina Seitavuo selvitti nettikyselyn kautta Nurmeksen kauniita ja rumia paikkoja. Kauniit paikat keräsivät karttaan yhteensä 126 merkintää. Osa tosin oli samoja kohteita.

– Rannat, Bomba ja Hyvärilä saivat tosi paljon merkintöjä. Niissä kehuttiin hienoja näkymiä, tosin toisaalta satamaa ja Mikonsalmea haluttiin siistimmiksi. Myös rantaraitti sai paljon kehuja, Seitavuo kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Yllätyksiäkin Seitavuon mukaan löytyi kauniista kohteista. Esimerkiksi Mikonsalmen sillan näkymiä kirkolle päin ja Kuopiontieltä Pitkältämäeltä avautuvaa maisemaa Nurmekseen kehuttiin.

Retkeilykohteista Toivon tornista Kohtavaaralla ja Raesärkistä oli tykätty. Myös kyliä nostettiin esiin kauniina kohteina.

– Ylikylä oli saanut aika paljon merkintöjä. Myös Savikylää ja Salmenkylää kehuttiin. Tosi moni käytti sanaa maalaismaisema, sitä pidettiin kauniina. Nähtävästi sana koettiin positiiviseksi, Seitavuo sanoo.

Nurmeksen rumissa paikoissa korostuivat Stiina Seitavuon mukaan erityisesti Porokylä ja sen rakennukset. Aluetta pidettiin muun muassa rumana ja luotaantyöntävänä ja rakennuksia huonokuntoisina. Rumina kohteina kyselyssä nousivat esiin myös tehdasmaiset alueet, Hannikaisen aukio Itäkaupungissa ja kauppatori keskustassa.

Positiivisena asiana Seitavuo piti sitä, että kauniita paikkoja merkittiin karttakyselyyn enemmän kuin rumia. Rumia kohteita karttaan merkittiin yhteensä 81.

– Tuntui myös siltä, että kyselyyn vastaamiseen oli käytetty aikaa. Oli ajateltu ja pohdittu, eikä vain lätkäisty merkintää jonnekin, Seitavuo kiittelee.

Alla karttakuvat Nurmeksen kauniista ja rumista paikoista.

Kommentoi

Hae sivuilta