Julkaistu 
Marianne Haverinen

Nurmeksen historiateosta alettiin tehdä innostuneissa tunnelmissa – "Haastateltavia kaivataan"

Nurmeksen historiateoksen päätoimittaa joensuulainen dosentti Jukka Kokkonen, jolla on kesämökki Nurmeksen Hernelahdessa. Arkistokuva: Anu Saarelainen Nurmeksen historiateoksen päätoimittaa joensuulainen dosentti Jukka Kokkonen, jolla on kesämökki Nurmeksen Hernelahdessa.

Nurmeksen kaupungin tilaama historiateos on jo hyvällä alulla. Alustava sisällysluettelo on jo valmis, ja historiatoimikunta piti ensimmäisen kokouksensa viime viikolla.

– Kirjoittajat ovat lähinnä ei-nurmeslaisia, joten he tutustuivat toimikunnan jäseniin ja paikkakuntaan, kertoo historiateoksen päätoimittaja, Suomen historian dosentti Jukka Kokkonen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kokouksessa lyötiin alustavasti lukkoon historiateoksen painopistealueet, laajuus ja aikataulut. Kirja päätettiin rajata vuodesta 1910 tähän päivään.

– Kirja alkaa siitä, kun Valtimo erkani Nurmeksesta, ja päättyy siihen, kun Valtimo nyt yhdistyy takaisin Nurmekseen. Ympyrä sulkeutuu, Kokkonen avaa.

Yhteisymmärryksen löytäminen ensimmäisessä kokouksessa oli Kokkosen mukaan helppoa.

– Sanalla sanoen henki oli innostunut, hän tiivistää.

Historiateoksen kirjoittavat viisi historiantutkijaa, joille kullekin on jyvitetty omat teemansa. Kirjoittajakaartista Kokkosella ja Jukka Partasella on sukujuuret Nurmeksessa. Kytköksistä on paljon hyötyä aineiston haalimisessa, mutta apuja silti tarvitaan. Erityisesti valokuvia Kokkonen aikoo pyytää lainaan kuntalaisilta. Kirjaan kaivataan myös haastateltavia.

– Esimerkiksi kunnalliselämässä paljon vaikuttaneita ja yrityselämässä mukana olleita nurmeslaisia, Kokkonen heittää.

Nurmeksen kaupunki on arvioinut kirjaprojektin maksavan kaikkiaan 180 000 euroa, joista 60 000 euroa on varattu tälle vuodelle. Tavoitteena on laatia noin 500 käsikirjoitusliuskaa, joista Kokkonen laskeskelee lopullisen teoksen sivumäärän asettuvan noin 300–400 sivuun.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...