Julkaistu 
Heikki Rissanen

Piha-Hilton parantaa kotipuutarhan satonäkymiä – "Ilman pölyttäjiä oltaisiin pulassa"

Monentasoista majoitusta pölyttäjille. Marjaana Antikaisen sylissä on sisustamista vaille oleva aihio, vieressä luksusluokan hotelli kaikilla herkuilla. Heikki Rissanen Monentasoista majoitusta pölyttäjille. Marjaana Antikaisen sylissä on sisustamista vaille oleva aihio, vieressä luksusluokan hotelli kaikilla herkuilla.

Kotipuutarhurit ovat havahtuneet viime vuosina siihen, että tuttu surina kukkivien omenapuiden, marjapensaiden ja mansikkamaan yllä on hiljenemään päin. Syynä ei kuitenkaan ole kuulon heikkeneminen vaan pölyttävien hyönteisten väheneminen.

Syynä pölyttäjäkatoon on ravintokannan yksipuolistuminen, mikä puolestaan johtuu monesta eri syystä. Muun muassa laidunten häviäminen on vähentänyt kukkaketoja ja torjunta-aineiden käyttö puolestaan pölyttäjiä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikkia voikukkia ja puutarhan reunalla vesovia pajukkoja ei kannata kotipuutarhan reunamilta niittää matalaksi. Kasvukauden alussa kukkaan puhkeavat voikukat ja pajut pitävät kotipuutarhalle elintärkeitä pölyttäjiä puutarhan tuntumassa.

Pölyttäjien pesimistä kotipuutarhassa notkuvien kukintojen äärellä voi edistää myös hyönteishotelleilla.

– Ilman pölyttäjiä puutarhoissa oltaisiin pulassa, sanoo Nurmeksen museolle hyönteishotelleja rakentanut Marjaana Antikainen esitellessään museon pihaa komistavaa Hilton-luokan luksushotellia.

Tutkittua tietoa hyönteishotellien vaikutuksesta ei ole muuta kuin kotipuutarhureiden mutu-tuntumaa.

– Ulkopuolisia ja ulkomailta tuotuja pölyttäjiä on käytetty kasvihuoneissa jo vuosikymmeniä. Samanlainen vaikutus on myös pihaan houkutelluilla hyönteisillä. Kun pölyttäjiä on tarpeeksi, sato on runsaampaa ja esimerkiksi mansikat paljon maukkaampia. Sama vaikutus se on kotipuutarhassakin, kun pölyttäjiä on riittävästi. Ei hyönteishotelleista mitään haittaakaan ole. Yleensä niihin asukkaita ilmaantuu, Antikainen pohtii.

Kommentoi

Hae sivuilta